Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирил Рамапоса положи клетва за втори мандат начело на РЮА

Сирил Рамапоса
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса положи клетва днес за втори мандат, в който неговият Африкански национален конгрес ще сподели властта с други партии, след като изгуби мнозинството си за първи път за 30 г. демокрация, предаде Ройтерс.

Бивше либерално движение, АНК дойде на власт под ръководството на Нелсън Мандела в резултат на изборите през 1994 г., които белязаха края на апартейда, и дълго време остана непобедено, но изгуби блясъка си през годините.

След парламентарния вот на 29 май, в който нито една партия не спечели мнозинство, Рамапоса ще оглави правителство на националното единство с пет други партии, включително най-големия противник на АНК, пробизнес настроенията Демократичен Алианс.

Инвеститорите приветстваха включването на ДА, който иска да засили растежа чрез структурни реформи и внимателни фискални политики, но анализатори предупреждават, че идеологическите различия между партиите може да доведат до нестабилен кабинет.

При клетвата си Рамапоса приветства формирането на широко коалиционно правителство като "началото на нова ера":

"Формирането на кабинет на националното единство е момента от огромна важност. Това е началото на нова ера", каза 71-годишният Рамапоса.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна