Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания - Италия в четвъртък на Евро 2024

Лучано Спалети обяснява задачите на последната тренировка на Италия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С три двубоя днес продължава програмата от европейското първенство по футбол в Германия. 

От 16:00 часа наше време Словения се изправя срещу Сърбия на „Алианц Арена“ в мач от група С. В същата група от 19:00 Дания и Англия играят във Франкфурт в повторение на полуфинала от Евро 2020, а гвоздеят от началото на турнира стартира в 22:00 часа, когато един срещу друг на стадиона в Гелзенкирхен излизат един от фаворитите за трофея Испания и актуалният носител Италия.

Испанци и италианци, които имат общо пет евротитли, започнаха с победи участието си на Евро 2024. „Ла Фурия Роха“ впечатли с класически успех над Хърватия с 3:0. Ламин Ямал официално стана най-младият футболист на еврофинали със своите 16 години, като даде асистенция за третия гол в двубоя, дело на Дани Карвахал. Преди това се разписаха Алваро Мората и Фабиан Руис, а тимът на Луис де ла Фуенте демонстрира нагледно, че ще наказва всяка една грешка. 

„Скуадрата“ на Лучано Спалети бе далеч по-пестелива в откриващия си мач, печелейки срещу Албания с 2:1. Италианците се отърсиха от ранния шок, след като допуснаха гол още в първата минута, с две бързи попадения и съумяха да започнат с победа защитата на титлата. Сега предизвикателството е от тежка категория, като ни чака едно страхотно тактическо надиграване в Гелзенкирхен.

По-рано през деня, Дания и Англия излизат един срещу друг в повторение на полуфинала от Евро 2020. Тогава „Трите лъва“ пречупиха трудно „Червения динамит“, а сега играчите на Каспер Хюлманд са готови за реванш. Скандинавците нямат особена алтернатива на победата, тъй като в първия си двубой направиха равенство 1:1 със Словения. От своя страна Гарет Саутгейт и компания стартираха с минимален успех над Сърбия с 1:0. Соченият за основен претендент за купата не впечатли с изявите си и е наясно, че подобно представяне срещу Дания ще навлезе главоболия на английската селекция.

В другия мач от групата, който открива програмата в четвъртъка, Словения и Сърбия играят в Мюнхен. Словенците показаха, че са корав отбор, взимайки точка от Дания, докато сърбите отстъпиха на Англия, но могат да бъдат оптимисти за втория си мач от групата, след като на моменти притесниха „Трите лъва“. 

Съставът на Пикси Стойкович обаче се нуждае от силна игра в нападение, като погледите ще са насочени върху Александър Митрович и Душан Влахович, които не бяха на ниво срещу англичаните. От своя страна, словенският тим разчита на младата си звезда Бенямин Шешко, който реши да остане в германския РБ Лайпциг, независимо от интереса на редица европейски грандове


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна