Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нидерландия се обединява с друга държава, за да достави на Украйна система Patriot

Система за противовъздушна отбрана Patriot
Снимка: Ройтерс

Нидерландия и още една държава ще доставят на Украйна система за противовъздушна отбрана Patriot, съобщава нидерландската новинарска агенция ANP, цитирано от местното електронно издание Nl Тimes.

Министърът на отбраната в оставка Кайса Олонгрен обяви в петък, че са успели да съберат части, които след това могат да образуват цялостна система. Тя работеше върху това известно време.

Олонгрен заяви, че противовъздушната отбрана е от решаващо значение за Украйна, която успя да устои на много руски атаки по този начин. Тя смята, че е "много добра новина", че по-рано тази седмица Румъния също обяви, че ще достави система Patriot. Министърът добави, че Съединените щати също работят за повече помощ на украинските военни усилия.

Миналата седмица на срещата в Брюксел беше направена още една инвентаризация за подпомагане на украинската противовъздушна отбрана. Кайса Олонгрен каза, че "всички парчета от пъзела" са на масата.

Министърът не пожела да разкрие коя е другата страна, която помага за доставката на ПВО-системата. Тя смята, че самата участваща страна трябва да обяви това.

В миналото Нидерландия предоставяше основни компоненти за системата Patriot, като ракети и пускови установки. Украйна заяви, че има нужда от още седем системи Patriot. Германия също така обеща да достави повече системи.

Това обаче не довежда до седем броя на на системите Patriot, но Кайса Олонгрен смята, че всяко разширяване на помощта е добре дошло, "защото руснаците продължават и дори засилват въздушните удари".

Тя не сподели кога системата Patriot отива в Украйна, защото не иска да предоставя по този начин информация на руснаците.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна