Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експертно за Копа Америка: „Бразилия е средняк, домакинът САЩ е надценен“

Снимка: Фейсбук

Втора нощ се играят мачовете от континенталния турнир Копа Америка в Съединените щати. Той съвпада с европейския шампионат в Германия, но двете първенства са твърде различни. Какво да очакваме на турнира в Америка и кои са фаворитите - разказва Владимир Стоичков, сънародник, който живее и е преподавател в Еквадор, и който следи изкъсо футбола на континента, защото в миналото беше спортен журналист.

Според заложните къщи, Аржентина е фаворит, следвана от Бразилия и Уругвай – дотук нищо ново. Следва Колумбия, а Щатите са пети. Не са ли подценени домакините? За мен първите три отбора са фаворитите. Колумбия има страхотен състав, но вече има и доста психология защото те имат същия проблем като Бразилия – много танцуват на тренировките. Но САЩ не ги виждам на финала, много са надценени дори, защото все пак това е турнирът на Южна Америка. И от тази гледна точка не са домакини, защото участват в турнир с други характеристики, те няма да са домакини и на трибуните. Самата северноамериканска публика не нахъсва играчите, те се смеят и пият бира.

Какво е мнението ти за селесао? Бразилия няма общо с онази, която обичахме едно време. Поколението на Роналдо и Роналдиньо беше последният представител на „самба футбола“. Днешната Бразилия прилича на средностатистически отбор, който е уязвим. Да не забравяме, че треньорът им е нов – Доривал Жуниор, който е водил всички отбори с висок бюджет и никога не е ставал шампион на страната. Правят смяна на поколенията, а отборът няма лидер, защото Данило не може да бъде такъв, а още по-малко Маркиньос, който е една говорилня. Другият момент е с психологията – в последните 3 мача те падат от Аржентина, 2 пъти вкъщи. Нищо чудно да отпаднат.

Стадионите са с подходящ капацитет, някои са с 80 хиляди и повече места, но въпреки това: На тях ще има добра посещаемост, защото САЩ са втора страна с най-много латиноамериканци. Разбира се, не очаквам посещаемостта на мачовете на Бразилия и Аржентина да е като тази на мачовете на Ямайка.

Подходящи ли са цените на билетите за южноамериканските фенове? Да споменем, че най-скъпите - за финала, варират от 600 до 7000 долара. По принцип е доста по-скъпо от тук в Южна Америка. Но пак да кажа - повече от хората, които ще отидат, са хора, които живеят там и печелят според съответния стандарт.

Лионел Меси, Луис Суарес и Винисиус бяха определени за основни фигури. Първите двама не са ли вече твърде стари. Може ли бразилецът да ги засенчи, още повече, че се бори за Златната топка? Не знам дали Суарес изобщо ще е титуляр, защото селекционерът на Уругвай Марсело Биелса е от твърдите треньори, които отстояват своето становище. Меси е по-скоро вдъхновител. Но тук въпросът е кой отбор докъде ще стигне.

Победителят на европейския шампионат ще прибере 28 милиона евро, а шампионът на Копа Америка – 16 милиона долара, или 15 милиона евро. Не е ли скромно, справедливо ли е? Тук икономиката е различна. Преди 15 години Копа Либертадорес – тукашната Шампионска лига, беше спечелена от еквадорския ЛДУ Кито, който имаше бюджет от 4 милиона долара. А отбори като Фламенго, които имат бюджет от 100 милиона, вече се счятат за недосегаеми. В Европа отбор със 100 милиона не е от най-богатите, нали?

Още – в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна