Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отбеляза Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец

В чест на Олимпийския ден, Деня на българския олимпиец и Париж’2024, тазгодишната щафета със символичния олимпийски огън финишира днес в столицата пред Национална спортна академия „Васил Левски“. Факелът бе носен и ескортиран от деца от олимпийски клубове, а последният пост бе за доайена в предаването на щафетата Теофил Николов, който е първият факлоносец преди 40 години. Сега той предаде факела в ръцете на олимпийската шампионка Здравка Йорданова.

„Поздравявам ви с най-хубавия празник. Желая на всички млади олимпийци да се заредят с емоции и да следват заветите и олимпийските ценности, завещани ни от Пиер Де Кубертен. Следвайте мечтите си и най-важното – играйте честно,“ бе посланието на златната медалистка в гребането от Олимпиадата в Монреал 1976 г.

Генералният секретар на БОК Белчо Горанов връчи на Теофил Николов специален паметен плакет, с който Националната олимпийска академия отличава първия факлоносец в знаменателното събитие.

След това в пространството пред Главния вход от сградата на НСА се състоя демонстрация на най-новия олимпийски спорт. Общ състав от най-добрите български брейкъри и поканени от Френския институт у нас техни колеги актьори представиха пред децата участници в щафетата един изключително атрактивен и вдъхновяваща спектакъл, изпратен с продължителни аплодисменти. След това младежите се включиха в различни спортни занимания, демонстрации и активности.

Сред присъстващите бяха Пламен Кръстев – член на Изпълкома на БОК и изтъкнат национален рекордьор в препятстваните бягания, Румен Стоилов – президент на БФ джудо, Клаудия Калво – зам.-директор на Френския институт в България и представляваща Френското посолство у нас, Матиас Фавро – френското аташе у нас за спорт и сътрудничество, Анатоли Илиев – организационен секретар на „София – европейска столица на спорта“,

Латинка Радева – експерт в Столична община и най-дългогодишният председател на Олимпийския клуб към НСА и др.

Това лято предаването на символичния огън на 23 юни се свързва най-големия мултиспортен форум на планетата, който ще се състои в Париж от 26 юли до 11 август. Отбелязването на Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец се организира от Българския олимпийски комитет, Фондация „София – европейска столица на спорта“, Националната спортна академия и Националната олимпийска академия.

Церемонията завърши с обща снимка за спомен на стълбите пред входа на НСА. С различни активности БОК отбелязва днес международния Олимпийски ден и Деня на българския олимпиец в десетки други селища на страната.

Всяка година на 23 юни под егидата на МОК хиляди градове на планетата се включват в традиционната инициатива за отбелязване на международния Олимпийски ден. На тази дата преди 128 години в парижката Сорбона се ражда и официализира идеята за възстановяването на древните олимпиади в съвременния им вариант. Българският олимпийски комитет също отбелязва с редица активности празника, заедно с Деня на българския олимпиец.

А ето и тазгодишното посланието на президента на МОК Томас Бах: „Спортът винаги изгражда мостове и обединява хората в мир и солидарност. В този олимпийски ден, моля, присъединете се към нас, докато призоваваме всички по света: дайте шанс на мира.“


Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова отбеляза международния Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец с няколко активности в Бургас.

Заедно с кмета на града Димитър Николов Костадинова поздрави с празника и награди децата участници във футболния турнир в комплекс „Звездичка“. Световната рекордьорка в скока на височина прие от младежите символичния олимпийски огън и предаде на кмета щафетата със заръката да я пази както олимпийците пазят заветите на Пиер де Кубертен.

Наред с медалите за призьорите, всеки от малките футболисти получи паметна грамота и шанса да се снима със Стефка Костадинова. Преди това кметът показа на световната спортна знаменитост новата зала на града Арена Бургас.


Златната медалистка от Летните олимпийски игри в Токио Ивет Горанова се включи в отбелязването на Международния олимпийски ден в Благоевград, в който участваха над сто студенти от Югозападния университет „Неофит Рилски“, спортисти от клубовете в града, възпитаници на различни школи и ученици. 

Преди символично да бъде запален олимпийският огън и традиционното факелно шествие около езерото в парк „Бачиново“, посветено на днешния ден, Ивет Горанова коментира пред журналисти, че днешният ден е специален, каквито са и петте кръга, символ на Олимпийските игри. За момента, в който се качва на олимпийската стълбичка като шампион по карате, Горанова разказа, че е бил като вече преживян сън, защото в съзнанието си той е изживяван много пъти.

"Казах си „наслаждавай се“, защото това бяха над две минути, които може би няма да се повторят, а е момент, за който мечтаят милиони спортисти", каза още олимпийската шампионка.

Най-сладкият момент, по думите ѝ, е последната победа, когато спортистът знае, че е станал олимпийски шампион. 

"Днес е специален ден, но за съжаление чувствам и лека тъга, защото нашият спорт вече, не е част от олимпийското семейство, но съм благодарна, че имах възможността да стана олимпийски шампион и да сбъдна най-голямата си мечта", допълни Горанова.

За своя път до тази титла разказа, че се е случил само за 12 години.

"Радвам се, че успях да го направя, защото ние имахме един единствен шанс и аз знаех, че ще бъде това, но това ми беше мотивацията – сега или никога", разказа още тя. 

Към децата и младежите тя отправи послание да спортуват, защото спортът е здраве и носи щастие.

"Не е задължително да търсим професионални успехи, просто да спортуваме, за да бъдем здрави", каза Горанова.

В Благоевград инициативата за отбелязване на Международния олимпийски ден се организира от Български олимпийски комитет, Олимпийски клуб – Благоевград, Община Благоевград и преподаватели и студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“. Инициативата е ежегодна и винаги с български спортисти с участие и медали на олимпиади. 



По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна