Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Файненшъл таймс": ЕС разработва правна рамка, заобикаляща унгарското вето за помощта за Украйна

Европейският съюз е измислил правна рамка, позволяваща на единния блока да заобиколи ветото на Унгария по отношение на разпределянето на печалбите от замразените активи на Русия за закупуване на оръжие за Украйна, заяви в понеделник пред "Файненшъл таймс" върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

Предложеното правно решение, което се очаква да бъде обсъдено от външните министри на блока на днешната среща, ще изиграе важна роля за групата Г-7 в улесняването на отпускането на заем за Украйна в размер на 50 милиарда долара до края на годината, който трябва да бъде изплатен чрез бъдещи приходи - решение, взето от лидерите на среща на върха в Италия по-рано този месец.

Той каза, че тъй като Унгария се е въздържала от предишното споразумение за разпределяне на печалби от замразени руски активи, страната не трябва да бъде част от решението за използването на тези пари. Борел добави, че това решение е сложно, както всяко правно решение, но работи.

Борел разкри пред финансовото издание, че Брюксел е представил на Унгария споразумение, подобно на това, което НАТО наскоро договори с премиера Виктор Орбан, но добави, че Будапеща е отхвърлила сделката.

"Ние предложихме на Унгария: парите ви няма да бъдат използвани за подкрепа на Украйна по никакъв начин. Не само за смъртоносни оръжия, но за каквото и да било. Вземете парите си. Извадете парите си от кутията. Не искам да използвам парите ви", посочи Борел.

Близо 200 милиарда евро руски активи са замразени в ЕС, предимно в Белгия, и блокът по-рано тази година се съгласи да използва печалбите за закупуване на оръжия за Украйна.

Унгария отдавна се противопоставя на това ЕС да предоставя колективна военна подкрепа на Украйна. Будапеща също така блокира седем други решения, свързани с въоръжаването на Киев, на стойност около 6,6 млрд. евро.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени