Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евробарометър: Над шест на всеки десет европейци смятат, че се възползват от международната търговия

Снимка: ec.europa.eu

Според третото проучване на Евробарометър за международната търговия, публикувано днес, над шест на всеки десет европейци смятат, че се възползват от международната търговия, като това представлява увеличение в сравнение с последното подобно проучване през 2019 г.

Проучването разкрива, че европейците оценяват ползите от международната търговия, като по-широк потребителски избор и по-достъпни продукти. Освен това има силна подкрепа за ролята на ЕС в световната търговия, силен интерес към мобилизиране на търговската политика за по-широки ползи за обществото и критично осъзнаване на стратегическите императиви, породени от геополитическото напрежение.

В същото време подкрепата за централната роля на ЕС при преговорите и защитата на интересите на държавите членки остава силна, като 74% европейците са съгласни, че ЕС е по-ефективен в защитата на търговските интереси на държавите членки, отколкото държавите членки, действащи самостоятелно.

Освен това цели 82% от гражданите на ЕС вярват, че съюзът се нуждае от международни търговски правила, за да поддържаме равни условия. Доверието в ЕС да провежда търговската си политика по прозрачен и открит начин също отбеляза значително повишение, което предполага нарастващо доверие в способността на ЕС да управлява отговорно все по-сложния глобален търговски пейзаж.

На въпрос за най-важната причина ЕС да използва търговска политика, различна от насърчаването на търговията на ЕС със страни извън съюза, здравето и безопасността на потребителите се разглеждат като основен приоритет. Европейските граждани очакват търговската политика на ЕС да защитава здравето (35%), националната сигурност (27%) и чувствителните технологии (18%). Тази тенденция показва осъзнаване на значението на търговията за по-широката икономическа сигурност, както и подкрепа за увереността като ключова цел на търговската политика на ЕС.

Резултатите от това проучване на Евробарометър ще дадат информация за дискусиите относно бъдещето на търговската политика на ЕС при новата Комисия.

Специално проучване на Евробарометър 544, озаглавено "Нагласи на европейците относно търговията и търговската политика на ЕС", е третото проучване от този тип, обхващащо търговията, като предишните две са от 2010 и 2019 г. Проучването е проведено между 12 януари и 4 февруари 2024 г. сред над 26 000 респонденти от редица социални и демографски групи във всички държави членки на ЕС.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна