Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият орган на ЕС за борба с прането на пари вече е факт, търси се негов председател

Агенция на ЕС за борба с прането на пари

Регламентът, който създава новата агенция на Европейския съюз за борба с прането на пари, влезе в сила в сряда и органът вече търси свой председател, съобщава Ройтерс.

Желаещите имат време до 8 юли да кандидатстват за ръководител на базираната във Франкфурт агенция, която се очаква да наеме около 430 души и трябва да отвори врати през следващата година.

По-рано тази година ЕС определи Франкфурт за седалище на Органа за борба с прането на пари (AMLA). Преди това единният блок блокът нямаше общоевропейски орган за контрол на "мръсните пари".

"Прането на пари и финансирането на тероризма са основни проблеми за ЕС. Те представляват големи рискове за икономиката и финансовата система на ЕС, както и за сигурността на неговите граждани", се посочва в пусната от агенцията обява за работа.

Европейската комисия има за цел да определи списък с най-малко двама кандидати, като окончателният подбор ще бъде направен до началото на 2025 г.

Германският финансов министър Кристиан Линднер лобира AMLA да бъде базирана във Франкфурт, където вече се намират ЕЦБ и застрахователният надзорен орган на ЕС.

В социалната медийна платформа "X" Линднер написа, че днешният ден е отбелязал важна стъпка в борбата с прането на пари.

"Честните граждани и честните бизнесмени са наранени, когато клановете и мафията... са в състояние да перат пари в големи мащаби", отбеляза той.

Германия, която е най-голямата икономика в Европа, е критикувана, че не е направила достатъчно за справяне с прането на пари, отбелязва Ройтерс.

AMLA планира да обяви други работни места за юридически служители и експерти от декември.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени