Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Австралия приветстваха завръщането на Асандж, но според опозицията "той не е мъченик"

Джулиан Асандж напуска съда в Сайпан, 26 юни 2024 г.
Снимка: Ройтерс

Джулиан Асандж прекара първата си нощ като свободен човек обратно в дома си в Австралия на фона на предупреждения на консервативната опозиция към правителството да не приветства основателя на "Уикилийкс" като герой, предаде Ройтерс.

Асандж (52 г.) пристигна в Австралия, където получи възторжено посрещане в сряда вечерта, след като се призна за виновен в нарушаване на Закона за шпионажа в САЩ. 

След това той бе освободен от американски съд в Сайпан, Северни Мариански острови, тъй като е излежал повече от 5 г. в британски затвор.

Съпругата му Стела Асандж заяви, че е твърде рано да се каже какво ще прави той в бъдеще и настоя за уважение на личното им пространство.

"Джулиан планира да плува в океана всеки ден, да спи в истинско легло и да опита истинска храна. Планира да се наслаждава на свободата си", каза тя пред репортери.

Привържениците на Асандж и на свободата на словото го смятат за жертва, тъй като е изобличил нередности и потенциални престъпления на американските власти, включително в конфликтите в Афганистан и Ирак, когато "Уикилийкс" публикува хиляди класифицирани военни документи и дипломатически грами през 2010 г.

Но според правителството на САЩ неговите действия са безразсъдни и публикувайки имена на правителствени източници той изложил животите на агенти на риск.

Асандж още не е говорил публично след освобождаването му.

Австралийски депутати призоваваха за свободата му от години и случаят бе рядка точка на напрежение в двустранните отношения със САЩ.

Премиерът Антъни Албанезе, който настояваше за освобождаването на Асандж още преди да заеме настоящия си пост през 2022 г., го приветства у дома с телефонен разговор и "топла дискусия".

Но консервативната опозиция изрази притеснения от създаването на геройски облик на Асандж, посочва Ройтерс.

Лидерът на опозицията в Сената Саймън Бирмингам приветства свободата на Асандж, но написа в социалната мрежа Х, че "той не е мъченик и никога не е бил политически затворник без достъп до правосъдие".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна