Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ: Слабо подобрение на банковото кредитиране в еврозоната през май

Снимка: Ройтерс

Банковото кредитиране в еврозоната се подобри слабо през май спрямо ниските нива от предходните месеци, които бяха в резултат на рекордно високите лихвени проценти, които вероятно отблъснаха както кредиторите, така и кредитополучателите, показват резултати от последното проучване на Европейската централна банка.

Банковото кредитиране на домакинствата в еврозоната се увеличи през миналия месец с 0,3% спрямо година по-рано, но след повишение с едва 0,2% през април - най-бавният темп на растеж на кредитите за домакинства от началото на 2015 г., тъй като политиката на високи лихви на ЕЦБ продължи да натежава върху потребителското търсене на заеми.

Растежът на банковите кредити за нефинансовите компании също се ускори слабо през май до 0,3% от 0,2% месец по-рано.

Общият растеж на кредитите в частния сектор, обхващащ както домакинствата, така и нефинансовите предприятия, се забави до 0,8% от 0,9% месец по-рано.

Данните за банковото кредитиране в еврозоната обхващат последния месец, преди на заседанието си на 6-и юни ЕЦБ да понижи за пръв път лихвите си от 2016 г. насам от рекордни исторически нива.

С оглед на това, с интерес ще се очакват данни за банковото кредитиране за юни и дали то ще отчета по-съществено съживяване след първото намаляване на основните лихви от ЕЦБ.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна