Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко забавяне на икономическия растеж на САЩ през първото тримесечие

Икономическият растеж на САЩ се забави рязко до 1,4% през първото тримесечие на 2024 г. спрямо година по-рано в резултат на слаби потребителски разходи и след солидна експанзия с 3,3% през последните три месеца на 2023 г., показват последните данни на Бюрото за икономически анализи към Департамента по търговия.

Това представлява слаб възходяща ревизия спрямо предишна оценка за икономически растеж от 1,3%, но експанзията през първото тримесечие остава най-слабата от първата половина на 2022 г.,  като американската икономика се сви за две поредни тримесечия.

Графика на тримесечния БВП на САЩ спрямо година по-рано


Слабото представяне на водещата световна икономика беше в резултат на по-сдържания растеж на потребителските разходи, като през първото тримесечие те се повишиха на годишна база с едва 1,5% при предишна оценка за нарастване с 2,0% и след увеличение с с 3,3% в края на 2023 г. В началото на годината беше отчетено понижаване на потреблението на стоки с 2,3% (низходяща ревизия спрямо предишна оценка за спад с 1,9%) след ръст с 3% три месеца по-рано. Потребителските разходи за услуги пък се повишиха с 3,3% на годишна база - под предишна оценка за растеж с 3,9% и след нарастване с 3,4% в края на 2023 г.

Растежът на БВП беше подкрепен от инвестициите в нежилищни имоти (повишение с 4,4%) и от скока на жилищните инвестиции с 16%, докато инвестициите в оборудване бяха ревизирани рязко нагоре до повишение с 1,6% (от предишната оценка за увеличение с 0,3%), докато износът се повиши през първото тримесечие с 1,6% (над предходната оценка за нарастване с 1,2%), а вносът се увеличи с 6,1% (под предишна оценка за растеж със 7,7%).

В същото време частните инвестиции в бизнес запаси отнеха 0,42 процентни пункта от БВП на САЩ при предходната оценка за негативно отражение от 0,45 процентни пункта.

Междувременно индексът на цените на личните потребителски разходи (PCE) нарасна през първото тримесечие с 3,4% на годишна база (възходяща ревизия с 0,1% спрямо предишната оценка), докато основният индекс на цените на PCE (без храните и енергията) също беше ревизиран нагоре с 0,1 процентни пункта до повишение с 3,7 на сто.

Икономисти и анализатори очакват известно ускоряване на растежа на американската икономика през второто тримесечие до около 2%. По-сериозно подобряване на икономическата експанзия обаче е малко вероятно, докато Федералният резерв не започне да намалява лихвите и докато не стане по-евтино за хората и компаниите да вземат заеми.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна