Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската централна банка отново запази основната си лихва на ниво от 50%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централната банка на Турция запази очаквано основния си лихвен процент на ниво от 50% на трето поредно заседание и отново обеща да следи инфлационните рискове, като добави, че условията на ликвидност се наблюдават отблизо.

За последно банката повиши лихвените проценти през март с цели 500 базисни пункта, позовавайки се на влошаване на перспективите за инфлация, но от тогава насам стави лихвите непроменени на ниво от 50%, обещавайки да затегне допълнително паричната си политика (да повиши лихвите), ако перспективите за инфлацията се влошат.

Графика на основната лихва на Турската централна банка


След края на днешното заседание централна банка заяви, че настоящата ѝ позиция за затегната парична политика ще се запази, докато не се наблюдава значителен и устойчив спад в основната тенденция на месечната инфлация и инфлационните очаквания се доближат към прогнозирания от финансова институция диапазон.

"В случай на неочаквани развития на кредитните и депозитните пазари, механизмът за парично предаване ще бъде подкрепен чрез допълнителни макропруденциални мерки“, се казва още в изявление на банката.

През май инфлацията в Турция се ускори до 18-месечен връх от 75,45%, но правителството на страната каза, че новите политики ще помогнат за намаляване на инфлацията от настоящите високи нива, като същевременно ще улеснят подобряването на хроничния дефицит по текущата сметка на страната.

По-рано този месец управителят на централната банка Фатих Карахан каза, че общата инфлация ще започне да намалява от юни, заедно с охлаждането на вътрешното търсене и затегнатата парична политика. Банката прогнозира инфлация в края на годината от 38%, в сравнение с пазарни прогнози за около 42%.

Участниците на капиталовите пазари не очакват намаление на лихвените проценти от Турската централна банка до края на годината или през първото тримесечие на следващата година.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна