Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марин льо Пен се надява на пълно мнозинство за "Национален сбор" на предсрочните избори

Марин льо Пен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерката на френската крайна десница Марин льо Пен се надява на пълно мнозинство за своята партия "Национален сбор" на предсрочните парламентарни избори, които започват в неделя. В интервю за изданието "Телеграм" тя потвърди кандидатурата на Жордан Бардела за премиер.

"Жордан Бардела ще бъде премиер на Франция" - заявява Марин льо Пен в сайта "Телеграм", убедена, че 28- годишният председател на крайнодясната партия е легитимният народен избраник за този пост. Тя признава, че от месеци работи по плана за бъдещите функции на Бардела като премиер, а за нея самата - като следващ президент, убедена, че настоящият държавен глава Еманюел Макрон е в "неудобна ситуация".

Льо Пен смята, че следващото правителство ще ограничи действията на президента Макрон относно военната помощ за Украйна. Според нея ролята на президента като главнокомандващ армията е само почетна, а "премиерът държи кесията". Макрон "няма да може да изпрати войски в Украйна", заявява тя.

Льо пен определя икономическото състояние на Франция като катастрофално и за пореден път повтаря, че имиграцията е "слонът в стаята".

Тази вечер е последният предизборен дебат между лидерите на основните партии. Проучванията сочат "Националния сбор" като фаворит, но без изгледи за пълно мнозинство, следван от новосформирания ляв "Народен фронт".






По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна