Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава офанзивата срещу "Хамас" в Ивицата Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелската армия продължава офанзивата си срещу "Хамас" в Ивицата Газа на фона на протести в Израел с искания за примирие и размяна на заложници. В същото време експерти предупреждават за опасност от широкомащабна конфронтация между Израел и Ливан. 

Израелската армия е нанесла въздушен удар срещу централата на палестинската служба за Гражданска защита в бежанския лагер Нусейрат в централната част на ивицата Газа. Загинали са най-малко трима служители, съобщи палестинската страна. Израелски танкове продължават офанзивата си в граничния град Рафах, а военни са атакували квартал Шеджая на град Газа по земя и от въздуха. Съобщава се за най-малко 7 загинали и няколко разрушени сгради.

Хиляди израелци се събраха пред резиденцията на премиера Бенямин Нетаняху в Йерусалим, както и пред дома му, с искания да се сключи примирие с Хамас, за да бъдат освободени останалите заложници. Протестиращите блокираха и две големи магистрали в страната.

В следващите няколко седмици може да избухне широкомащабна конфронтация и между Израел и Хизбула, ако израелската страна и Хамас не постигнат споразумение за спиране на огъня в Ивицата Газа. 

Това съобщава изданието Политико, като се позовава на данни на американското разузнаване. Експертите смятат, че рискът в момента е много по-висок, отколкото е бил в последно време.

Междувременно от Хизбула съобщиха, че са изстреляли десетки ракети по израелска военна база, а четирима бойци на групировката са били убити. Израелските военни информираха, че са засекли около 35 ракети, като повечето от тях са били прехванати успешно.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна