Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атина протестира в Брюксел срещу нарушаването на Преспанското споразумение от страна на Скопие

Кириакос Мицотакис, премиер на Гърция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Атина протестира и на официално европейско ниво в Брюксел срещу нарушаването на Преспанското споразумение от страна на Скопие. Гръцкият премиер и външният министър на страната отправиха и поредното предупреждение към Република Северна Македония.

На срещата в Брюксел гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е информирал колегите си от европейските страни, че Скопие нарушава Преспанското споразумение с изявления на президента и премиера на страната.

Това "ще затрудни изключително много, ако дори не отмени, всеки процес на бързо сближаване с европейското семейство", каза Мицотакис, цитиран от гръцките медии.

Министерството на външните работи в Атина в официално изявление съобщава, че"ръководството на Северна Македония все повече се отдалечава от добросъседските отношения, които са в основата на европейското законодателство и международното право".

Първият гръцки дипломат Герапетридис вече е представител доказателства за нарушение на договора от Преспа пред Съвета по външните работи на Европейския съюз.

Централата на опозиционната партия Сириза разпространи позиция, че осъжда възгледи на Гордана Силяновска за уж "Егейска Македония". Призоваваме правителството на Мицкоски най-накрая да се събуди от дипломатическата летаргия, заявиха от Сириза.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна