Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на Дунав

Снимка: БТА

29 юни е Денят на Дунав - на тази дата  преди 30 години е подписана Конвенцията за опазване на реката , която е втората по големина в Европа. Сега за климатичната устойчивост на Дунавския регион се работи по три международни проекта, ръководени от български организации.

Началото на празничния за река Дунав ден ще започне с регата от каяци, организирана от Туристическо дружество "Приста" в Русе. Лодките ще се спуснат по течението от месността Стълпище при 516-ти километър на Дунава и ще акостират под хижа "Приста" в близост до Русе. В 10 ч на кея е началото за богатата програма от забавления и обучителни игри за деца, подготвени от екологични организации.

В 12 ч във фоайето на Доходното здание ще бъде открита изложба с отличените творби в първия Международен конкурс за карикатури "Вода–Река–Хора", в който се включиха над 150 художници от 49 държави.

Привечер, от 17 ч, в Дом "Канети" ще има концерт на експериментатора в музиката Мариян Колев, а от 20 ч в зала "Филхармония" е концертът, организиран от Австрийското посолство под патронажа на нейно превъзходителство Андреа Икич-Бьом по повод австрийското председателство на Дунавската стратегия.

Празничният ден ще завърши на откритата сцена на кея с концерт на Биг Бенд – Русе с диригент Димчо Рубчев и русенски рок групи, като началото ще бъде дадено в 20 ч, а финалът ще е със залеза на слънцето над реката.

През целия ден ще бъде отворена и Флотската кула, където могат да се видят най-старите метеорологични и хидрографски уреди.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна