Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епископ Сионий донесе мощите на Патриарх Евтимий в катедралата "Св. Александър Невски"

Епископ Сионий
Снимка: БГНЕС

Игуменът на Троянския и Бачковския манастири - епископ Сионий донесе мощите на свети патриарх Евтимий Търновски в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Празничният звън на камбаните на катедралния храм „Свети Александър Невски“ огласи посрещането на мощите на Свети Патриарх Евтимий Търновски, последния предстоятел на църквата на Второто българско царство. Пред тях ще се поклони и помоли утре и новият български патриарх.

"Те ще бъдат покрити със старинна средновековна плащеница, която е от времето на Светия Патриарх Евтимий. Идват, за да покажат тази духовна приемственост на Българската патриаршия, да благословят, да осенят целия Духовен събор, който ще избере новия Първойерарх, Първосветител на родната ни църква, и да осветят и благословят столичния град", обясни епископ Сионий.

А в 10 часа започна регистрацията на делегатите за  Патриаршеския избирателен църковен събор, които утре ще изберат новия български патриарх.

"Надеждите на цялата Българска Православна църква и на целия български народ в тези дни са облечени най-вече и преди всичко в молитва към Всевишния Бог за това Той да умъдри всички нас, делегатите на събора, да направим избор по сърце, по съвест, избор, продиктуван от Светия Дух", каза архимандрит Стефан, делегат от Троянския манастир.

Трима са митрополитите, между които ще бъде определен новият глава на Българската Православна църква. Това са Врачанският митрополит Григорий, Видинският- Даниил, и Ловчанският - Гавриил.

Решението ще бъде определено след тайно гласуване в сградата на Светия Синод.

"Новият Български патриарх ще бъде какъвто Бог го избере". Думите са на епископ Тихон, който е сред делегатите.

"Бог го избира в крайна сметка и бъдете така добри, не му слагайте някакъв шаблон. Всички патриарси досега, трима са, бяха доста различни хора. И този, новият, и той ще е различен. Дайте му малко време", каза епископ Тихон.

В избора ще участват 140 делегати – висши духовници, миряни от всяка епархия, представители на духовните училища.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна