Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фармацевтите заплашиха да спрат работа по Здравната каса

4
Снимка: Антония Попова, Радио Пловдив
Собственици на аптеки предупредиха, че част от обектите ще преустановят работа по Здравна каса, ако от 4 юли влязат в сила готвените промени в нормативната база. 

В сряда в Ямбол ще се проведе символичен протест на фармацевтите, а към протестните действия се очаква да се присъединят и други градове, стана ясно по време на първи професионален форум на магистър-фармацевти и собственици на аптеки, който се проведе в Пловдив. 

Готвените промени в нормативната база, които трябва да влязат в сила на 4 юли, ще затруднят достъпа на пациенти до лекарства по здравна каса, предупреди Аделина Любенова, председател Инициативния комитет на магистър-фармацевти и собственици на аптеки.

„Това е един сериозен проблем, който днес е в апогея си. Защото ще се случи така, че аптеките няма да имат никаква възможност да продължат да работят с касата, чрез правилата, които ще им се вменят от 4 юли“, каза Любенова по време на форума.

Първият протест на работещите в аптеките ще се проведе на 3 юли в Ямбол, когато те ще преустановят работа за два часа.

„Всички магистър-фармацевти сме обединени. Наредба 4 ще засегне всички. Ние, като Регионална фармацевтична колегия в Ямбол, взехме решение, че на 3 юли между 14 и 16 часа ще направим символичен протест. Той ще се изразява в това, че няма да обслужваме граждани“, съобщи магистър-фармацевтът Константин Попов.

Милена Каменова, собственик на аптеки в Пловдивска област допълни, че аптеките в малките населени места работят на 80% по здравна каса.

„Ако в по-големите градове аптеките могат да си позволят да спрат работа със Здравната каса, то в малките градове това означава, че трябва да затворим аптеките“, обясни Милена Каменова.

Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки беше категоричен, че е необходимо преосмисляне на системата за заплащане на аптеките за работата им по здравна каса.

„Тенденцията е все повече лекарства да стават реимбурсирани, на които ние нямаме право на надбавка, а имаме единствено такса. Тоест, този процес ще се задълбочава, а това изисква преосмисляне на цялата система на заплащане на аптеките. Ние предлагаме да се запази най-малко сегашният модел“, обясни Николай Костов.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна