Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С между 10 и 45% ще намалее размерът на предоставяните обезпечения на българските IATA агенции от септември

Снимка: pixabay

Разходите за поддържане на туристическите агенции оторизирани да издават самолетни билети в България ще намалеят с до 45% от 01 септември 2024 г. Това стана ясно по време на 23-та годишна среща на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, която се проведе в Кюстендил.

С между 10 и 45% ще намалее размерът на предоставяните обезпечения на българските IATA агенции /които са оторизирани да издават самолетни билети/ след 1 септември след като са променени локалните параметри за пазар България. Решението е било прието след обсъждане на местната структура, съставена от агенции - членове на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/ и авиокомпании, представени на българския пазар. Промените обхващат локалните финансови критерии и срокове за разплащане на пазар България Първата промяна касае намаляване на срока за плащане към IATA от 10 на 8 дни, а другата - намаляване на размера на обезпечението за всяка агенция в зависимост от нейната категория. Димитрина Горанова председател на АБТТА поясни:

"Минахме през едни доста тежки преговори, но успяхме да договорим колкото е възможно по-изгодни условия за ЯТА-агенциите, които ще се отразят върху намаляване на финансовите гаранции, които всички IATA  -агенции предоставят към ЯТА, и съответно по-голяма финансова независимост".

Още в края на 2023 г. Международна асоциация за въздушен транспорт - IATA обяви глобалната си инициатива за намаляване на срока на отложено плащане, като постави срок до 1 януари 2026 всички страни да плащат в много по-кратки от настоящите срокове. Промените ще са най-благоприятни за компаниите с добри финансови отчети и които напълно отговарят на условията за членство в организацията.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна