Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крайната десница е победител на първия тур от вота във Франция

Жордан Бардела
Снимка: АФП
Чуй новината! Чуй новината:

Крайната десница - партията "Национален сбор", е победител на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция. Това показват данните от проучванията на изхода на избирателните секции. Президентът Еманюел Макрон, чиято центристка коалиция е едва трета, призова за демократично и републиканско обединение за втория тур.

"Национален сбор" печели около 34% от гласовете на френските избиратели и води в над 400 района. Лявата коалиция "Нов народен фронт" получава около 29 процента, а блокът около президента Еманюел Макрон между 21 и 23 на сто. Прогнозите за очаквания брой депутати на водещите формации варират в широки граници, поради възможността за значителни промени след втория тур.

Председателят на "Национален сбор" Жордан Бардела призова за мобилизация на хората на втория тур:

"Призовавам французите да останат мобилизирани за едно последно усилие в неделя, на 7 юли. Гласуването тогава е едно от най-решаващите в цялата история на Петата република".

Френският премиер Габриел Атал заяви, че нито един глас не трябва да отива за крайнодесния "Национален сбор":

"Урокът тази вечер е, че крайната десница е на прага на властта. И така, нашата цел е ясна - да попречим на "Национален сбор" да постигне абсолютно мнозинство на втория тур, да е основната сила в парламента и да управлява страната с катастрофалния си проект".

Крайната десница се нуждае от 289 депутати в 577-членното Национално събрание на Франция, за да си гарантира възможността да формира самостоятелно правителство с премиер Жордан Бардела след втория тур.

Шансовете за това зависят от преговорите между политическите ѝ опоненти, които предстоят тази седмицата - така наречения "републикански фронт", при който в районите с трима претенденти, класираният на трето място се отказва в полза на втория.

След силното представяне на "Национален сбор" вчера хиляди хора излязоха на протести в Париж и други градове срещу възхода на крайната десница. В Лион се стигна до сблъсъци между демонстранти и полицията.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна