Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на фармацевти за половин час и разяснителна кампания за пациенти

Снимка: БГНЕС

На 4 юли, четвъртък, от 9.00 до 9.30 часа собственици на аптеки ще внесат в Районните здравно осигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК. Това ще се случи в знак на протест срещу промяната на финансирането на дейността по отпускане на напълно платени от Касата лекарствени продукти в средата на годината. 

Това съобщават от Българския фармацевтичен съюз. 

Ще се обслужват само спешни изпълнения. Нито един пациент няма да бъде върнат, всички ще бъдат обслужени, но през този половин час настояваме за търпение и разбиране. 

По същото време фармацевтите в аптеките ще разясняват на пациентите как се финансира дейността по отпускане на "безплатна" терапия, в какъв обем е това финансиране и колко струва на аптеката да го подсигури. 

Отказ на аптеки да работят с НЗОК ще се отрази върху достъпа до лекарства в селата

Момчил Мавров: Не виждам смисъл аптеките да не работят с НЗОК заради промените с рецептите

Димитър Маринов: Може все по-често да виждаме надписи на аптеките, че не работят с НЗОК

От Българския фармацевтичен съюз пишат още до медиите:

На сайта на МЗ в петък, 20.06.2024 е качен за публично обсъждане проект за промени в Наредба № 4 от 4 март 2009 г. За условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти.

Промените засягат предписването и отпускане на електронни предписания заплащани частично или напълно от НЗОК.

Проектът на Наредба 4 предвижда на практика изписване на цялата напълно реимбурсирана терапия на болния на една рецепта и при условие, че финансирането към аптеките в момента се определя и зависи от броя рецепти, БФС не може да подкрепи проектопромените без ясен модел, гарантиращ запазването на плащането към аптеките.

БФС е "За" оптимизация на процесите по предписване и отпускане на лекарствени продукти заплащани от НЗОК, включително за въвеждане на новости  и облекчаване на лекарите, фармацевтите и най-вече пациента, но това не може да става за сметка на аптеките.

БФС смята, че въвеждането на предложените промени, без ясни критерии за заплащане, при които аптеките да могат да обезпечат дейността по отпускане на 100% реимбурсирани лекарствени продукти, ще доведе до прекратяване на договорите на много аптеки с НЗОК и лишаване на пациентите от достъп до лечение.

Проектът и мотивите за промени в Наредба 4 бяха обсъдени на Разширен Управителен съвет в рамките на Български фармацевтчини дни 2024г. в град Варна. 

БФС от създаването на електронните рецепти е подкрепял възможността на пациента да получава терапията си в различни аптеки, точно както е уредена тази възможност при белите електронни рецепти. 

В България обаче при отпускането на 100% реимбурсирани ЛП аптеките нямат право да формират надбавка, т.е. до около месец и половина след отпускането, НЗОК заплаща стойността на отпуснатите ЛП до цена търговец на едро. Аптеката получава за тази дейност 5 лв. за една рецепта, без значение от стойността на рецептата.



По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна