Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Невяна Владинова: Ансамбълът ни вече е отбор

Невяна Владинова
Снимка: БФХГ - Анна Недкова

Невяна Владинова е известна в спортните среди като гимнастичката с желязна психика. Тя е световна вицешампионка отборно (заедно с Боряна Калейн и Катрин Тасева) от световното първенство в София през 2018 година, седма на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година, бронзов медалист във финала с топка от световното първенство в Пезаро през 2017 година, бронзов медалист с лента на европейското първенство в Будапеща през същата година, носителка на множество медали от световни купи и Гран При турнири. Родената в плевен грация официално прекрати спортната си кариера през 2020 година, а сега е втори вицепрезидент на Българската федерация по художествена гимнастика и международен съдия.

„Олимпийските игри винаги са едно много вълнуващо състезание.  Винаги тръгваме с очаквания към тях. Това е върха в кариерата на всеки един спортист.  В момента отборът ни, както в индивидуалното, така и при  ансамблите е един от най - добрите в света, за това тръгваме с големи очаквания, с високи цели. Надяваме се да си  ги постигнем“, сподели специално за БНР Невяна Владинова.

На олимпийските игри в Париж България ще бъде представена от Боряна Калейн и Стилияна Николова в индивидуалното с резерва Елвира Краснобаева и от ансамбъл (жени) в състав – Маргарита Василева, Магдалина Миневска, София Иванова, Рейчъл Стоянов и Камелия Петрова.

Невяна Владинова

„Имахме един много сладък проблем, да избираме от четири равностойни гимнастички – Боряна, Стиляна, Елвира и Ева.  Решението беше взето на база резултатите и представянето на момичетата през годината. Никога няма 100% гаранция, но мисля, че това е  най -обективното решение за момента. Момичетата от ансамбъла имаха по- кратък олимпийски цикъл. Имаха по- малко време да се сработят. Мисля, че това сработване вече е факт и европейското беше доказателство. Там беше важно те да вземат този медал и тази титла. Това им помогна да придобият още малко увереност, която според мен им липсваше. Те вече са отбор.Винаги сме вярвали във Весела. Знаем, че тя направи всичко за да ги направи отбор. Сега се надяваме на късмет. Всички са много силни. Конкуренцията не спи, всеки се бори, всеки иска да спечели медал. Ще бъде трудно, но това, което зависи от нас, ние ще го направим. Те трябва да продължат да работят все така усърдно. Пожелавам им да са здрави. Да бъдат спокойни. Пожелавам им да се насладят на момента и да не се пестят“, допълни бившата националка.

От какво е изненадана Невяна Владинова през сезона, какво е мнението й за новия правилник и  дали той ще пасне на нашите момичета можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна