Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автогол прати Франция на четвъртфиналите на ЕП по футбол

Франция е на четвъртфинал на Евро 2024
Снимка: БТА

Световният вицешампион Франция се класира за четвъртфиналите на Евро 2024.  Футболистите на Дидие Дешан си проправиха път към най-добрите осем с победа с 1:0 над Белгия. "Петлите" отново не впечатлиха с играта си, но стигнаха до успеха след автогол на белгийския защитник Ян Фертонген в 85-ата минута. Резервата Рандал Коло Муани изстреля топката, която рикошира в тялото Фертонген и подлъга стража Кун Кастелс.

Така от началото на турнира в четири мача Франция има три гола - един от дузпа и два автогола на техните съперници.

Двубоят в Дюселдорф не започна с особено високо темпо и през първото полувреме головите положения практически липсваха. 

Белгия имаше най-силните си минути в средата на първата част, но най-добрият шанс за "червените дяволи" се оказа изстрел от пряк свободен удар на Кевин де Бройне, който вратарят на французите Майк Менян изчисти с крак.

Френските играчи се активизираха чак след минаването на първия половин час. Маркъс Тюрам пропусна отлична възможност в 34-тата минута. Нападателят на Интер скочи най-високо при едно центриране от десния фланг на Жул Кунде, но изстрелът му с глава мина встрани от вратата на Кастелс.

Точно преди паузата Орелиен Чуамени пробва късмета си с далечен удар, но той спря в сектора с феновете на Белгия зад вратата на Кастелс.

Много по-активно Франция започна второто полувреме. "Петлите" успяха да притиснат съперника си, но ударите на нападателите им отново не намираха целта.

Белгия пропусна отлична възможност да поведе в 61-вата минута, когато Де Бройне изведе Яник Караско зад гърба на защитата на Франция. В последния момент обаче Тео Ернандес направи шпагат, с който изчисти в корнер топката.

В 70-ата минута Ромелу Лукаку също бе близо до гол, но Менян изби удара му с левия крак.

Така се стигна до 85-ата минута на мача, в която Франция стигна до победния гол. При една постепенна атака Н'Голо Канте намери в наказателното поле Рандал Коло Муани. Нападателят на Пари Сен Жермен стреля много лошо с обръщане на 180 градуса, но имаше много голям късмет топката да отскочи от земята, да рикошира в коляното на Ян Фертонген и да се озове в мрежата на Кун Кастелс.

В минутите до края на мача играта се пренесе изцяло в полето на Франция, но Белгия така и не успя да стигне до изравнителния гол.



По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна