Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на износа на руски газ за Европа през "Турски поток" през юни заради планирана поддръжка

Снимка: ТurkStream

Доставките на руски газ през тръбопровода "Турски поток" за Югоизточна Европа са паднали до средно 37 млн. куб. метра на ден през юни поради планирана поддръжка, която намали потоците до нула в рамките на пет дни, показа анализ на данните на енергийната информационна агенция S&P Global Commodity Insights към днешна дата.

Доставките на руски газ през "Турски поток" за Европа на входната точка "Странджа 2" на турско-българската граница възлизат на общо 1,1 млрд. куб. м през юни, което е спад от деветмесечния връх от 1,35 млрд. куб. м през май, показват данните.

Потоците по "Турски поток" бяха намалени до нула през периода от 4-ти до 8-и юни, докато на тръбопровода се извършваше планирана поддръжка. След нейното приключване, доставките във входната точка "Странджа 2" достигнаха пик от почти 50 млн. куб. м на ден към края на миналия месец.

Руските доставки в Европа по тръбопровод понастоящем са ограничени до потоци през европейския участък на "Турски поток" и през Украйна през пункта "Суджа" на руско-украинската граница.

Общите потоци по тръбопроводи към Европа – без Молдова – възлизат на общо 2,18 млрд. куб. м през юни, което е спад от 12% спрямо май, но все още е с 24% повече спрямо годината по-рано, показват данните на S&P Global Commodity Insights.

Енергийната информационна агенция отбелязва, че двете държави, които са основни бенефициенти на газ, изпращан до Европа чрез "Турски поток", са Унгария и Сърбия, която е извън ЕС, като и двете все още имат относително близки връзки с Москва.

Унгария е една от малкото страни в ЕС, които все още внасят значителни количества руски тръбопроводен газ и през септември 2021 г., въпреки руската инвазия в Украйна и последвалите западни санкции, страната се съгласи на 15-годишно споразумение с "Газпром" за доставка на синьо гориво в размер на 4,5 млрд. куб. метра на година. Тя също така внася допълнителни количества руски газ в допълнение към договорените обеми, като общият износ на руски газ за Унгария през 2023 г. възлиза на повече от 5,5 млрд. куб. метра.

Руски газ чрез "Турски поток" може да бъде доставен и до Румъния, Гърция, Северна Македония и Босна и Херцеговина. Газопроводът започна да функционира през януари 2020 г.

В същото време руският "Газпром" продължава да изнася газ за Европа и през Украйна, въпреки продължаващата война, като доставките са стабилни досега през 2024 г. и възлизат на около 42 млн. куб. метра на ден, включително доставките за Молдова. Австрия и Словакия също остават ключови купувачи в рамките на ЕС на руски газ, доставян през Украйна.

Петгодишното споразумение за транзит на газ между Русия и Украйна, подписано през декември 2019 г., обаче изтича в края на 2024 г., като бъдещето на транзита е неясно.

Най-големият словашки енергиен доставчик - SPP посочи пред S&P Global Commodity Insights през май, че смята за "осъществимо" създаването на европейски консорциум, който да поема доставката на газ на руско-украинската граница, за да осигури непрекъснати доставки на руски газ през Украйна и след 2024 г.

SPP каза, че има "няколко алтернативи" за това как може да се развие ситуацията преди изтичането на договора за транзит на газ по тръбопровода Русия - Украйна.

"Едно от тях е продължаването на транзита на газ през Украйна, в случай че консорциум от европейски държави поеме поръчаните газови доставки от "Газпром" на руско-украинската граница. Тази възможност ни изглежда осъществима", отбелязаха от SPP.

Унгарската MVM пък отбеляза на 24 май, че подкрепя "като цяло всяко решение, което допринася за сигурността на доставките на Унгария".

Австрийската OMV обаче изключи възможността да участва в такъв консорциум.

В края на май еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон обяви, че е работила върху варианти за диверсификация за страните членки, които вероятно ще бъдат засегнати от края на транзита на руски газ през Украйна. Тогава тя посочи, че всички участващи компании са знаели, че договорът за транзит през Украйна ще изтече в края на годината.

"Това е известен факт за всички. Има съществуващи алтернативни коридори, които биха могли да доставят газ на страни без излаз на море, които все още са купувачи на руски газ", посочи Симсон и добави, че ЕК няма да приеме никакъв вид контакт между европейски правителства или компании с руската страна.

"Няма да искаме и няма да приемем никакви преговори за удължаване на транзитния коридор през Украйна", каза още тя.

Украински официални лица също многократно са заявявали, че Киев няма да бъде страна в преговорите с Москва за удължаване или подновяване на договора за пренос на руски газ..

Всички това идва на фона на запазване на европейски цени на газа над 30 евро за мегаватчас (MWh). Днес, към 15.30 часа българско време, фючърсите на нидерландския газов хъб TTF се търгуват около 33,40 евро/MWh,  след като в началото на юни те поскъпнаха за кратко към 38,70 евро, достигайки най-високо ценово ниво от 8-и декември 2023 г.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна