Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томова взе сет, но отпадна на Уимбълдън

Виктория Томова
Снимка: Стопкадър Eurosport Player

Виктория Томова взе сет, но отпадна на единично в първия кръг на Откритото първенство на Великобритания по тенис.

Първата ни ракета отстъпи на Синю Ван от Китай с 6:7(4), 6:3, 0:6 в двубой, продължил час и 51 минути чисто игрово време на Уимбълдън.

Двубоят започна чудесно за 29-годишната българка. Тя проби на 15 и затвърди с гейм на нула. Азиатката успя да върне брейка за 4:4 след двойна грешка на Томова. В следващия гейм Виктория поведе 40:0 при сервис на Синю, но китайката се измъкна, като заби общо три аса. Софиянката проби отново за 6:5, при това на нула. Веднага след това тя сервираше за сета, но при 15:15 съперничката заяви, че кортът е много хлъзгав и съдията на стол спря мача за десетина минути. При подновяването Томова позволи нов рибрейк.

В последвалия тайбрек българката направи минибрейк в началото, но след това загуби пет поредни точки заради непредизвикани грешки. Синю Ван поведе с 6:3 и реализира втория си сетбол.

В следващата част дъждът спря мача при 1:0 за Вики и 15:40. След повече от час двубоят беше подновен. Томова проби за 4:2, след като опитът на азиатката за къса топка излезе в аут. После затвърди и се приближи до изравняването на сетовете. При 5:3 тя сервираше с тази цел, стигна до две възможности и реализира първия сетбол, като направи хубава къса, Ван я върна едва-едва и Томова завърши топката в опразнения корт.

Във втория гейм на заключителния сет българката се подхлъзна и падна лошо, като прати топката в аут и даде точки за пробив на съперничката, която успя да направи брейк за 2:0. Серията на китайката продължи и тя отново проби за 4:0. В следващия гейм Томова имаше точка за връщане на единия брейк, но не успя. При 0:5 Вики сервираше за оставане, но се стигна бързо до 15:40 и всичко приключи след неин бекхенд в аут.

Вики заслужи 10 точки за световната ранглиста, където е на рекордното за нея 48-о място, както и 60 хиляди долара от наградния фонд на Уимбълдън.

Тя продължава в турнира на двойки, където си партнира с полякинята Катаржина Питер. В първия кръг те срещат Камила Осорио (Колумбия) и Клара Бюрел (Франция).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна