Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърците благодарят за "братската българска помощ" при гасенето на пожарите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърците благодарят на българските пожарникари за помощта при гасенето на горските пожари. Захлаждането днес облекчи обстановката, но силният вятър може да създаде проблеми.

На остров Тасос, където почиват много български туристи, гръм запали гора. Засега не се налага евакуация. Останалите пожари към момента са частично или напълно овладени.

Днес обстановката е по-спокойна заради понижените температури, но остава опасността силният вятър да разпали огнищата.

По програмата на Европейския механизъм за гражданска защита в Гърция пристигат 240 пожарникари от четири страни в помощ на гръцките им колеги, съобщават от Дирекция пожарна защита.

Престоят на чуждестранните пожарникари тази година е удължен на 2,5 месеца, поради високите температури и високият риск от пожари.

Българският екип е разположен на летището в Солун и участва в гасенето в северна Гърция. При необходимост ще бъде включен в акции и на други места.

В анкета на гръцката телевизия жители и туристи от Халкидики благодариха пред медиите на "братската българска помощ" и дори припомниха, че миналата година българите са помогнали при трудна пожарна обстановка. 

"Много добри специалисти са българите", допълват впечатлението доброволци, които са участвали в гасене заедно с тях.

Пожарникарите от Молдова и Румъния ще действат в централна Гърция с възможност да ги прехвърлят при необходимост по островите.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна