Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И София пледира за включването на културата в Глобалните цели на хилядолетието след 2030 г.

Снимка: Столична община

С активното си присъствие на 16-ата Годишна конференция на творческите градове на ЮНЕСКО в Португалия, София се заяви като пълноправен участник в глобалния диалог за мястото на културата в устойчивото развитие на градовете, съобщават от Столичната община.

На затворена среща на кметове и заместник-кметове от над 100 града от Европа и света, заместник-кметът по култура Яна Генова е споделила визията на София за включването на културата като хоризонтален приоритет в градските политики.

Представители на двата български града с титлата „Творчески град на ЮНЕСКО“ – София и Габрово, са подписали историческия Манифест от Брага, който пледира за включването на културата като обособена цел в Глобалните цели на хилядолетието след 2030 година.

Като Творчески град на киното в мрежата на ЮНЕСКО, София участва и в тематичната среща на мрежата на кино-градовете, на която Диана Андреева от „Обсерватория по икономика на културата“ е представила данни от изследването на организацията за икономическия принос на киното и културните и творчески индустрии като цяло за икономиката на града.

С колегите от другите кино-градове, сред които Рим, Сараево, Кан и Мумбай, софийските участници са обсъдили и конкретни общи инициативи за следващите 2 години.  Участието в мрежата дава на градовете шанс да участват в дефинирането на дневния ред на ЮНЕСКО в сферата на културата и отваря нови перспективи за обмен между културните организации.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна