Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йотова препоръча: Скопие да чете внимателно документите на ЕС

Илияна Йотова
Снимка: БТА

Вицепрезидентът Илияна Йотова препоръча на Скопие внимателно да чете документите на Евросъюза и решенията на Европейският съвет. Така тя отговори на новия президент на РСМ Гордана Силяновска, според която никъде в договора за добросъседство с България няма условие за промяна на конституцията.

В първото си интервю, след като беше избрана на поста, Силяновска призова Гърция или ЕС "да посъветват България, че за история, култура, наследство и език няма да се преговаря".

Според Силяновска нито един член в договора (за приятелство и добросъседство) с България не казва, че РСМ трябва да промени конституцията си.

В отговор вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта, че тонът на Скопие е непродуктивен.

"На базата на френското предложение, но то вече не е само френско предложение, то отдавна е официален документ на Европейския съюз, резолюциите, които Европейският парламент прие, където ясно са упоменати какво е значението на Договора за добросъседство, както и на Преспанското споразумение. От тук нататък препоръчвам внимателно да се види процедурата – какви са необходимите условия, за да има междуправителствена конференция, какво ще наблюдава Европейската комисия като оценъчни доклади. Така че имат много работа, а начинът, по който напоследък се води диалогът с нашата страна – най-малкото непродуктивен и несериозен", заяви Йотова. 


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна