Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Глушков се отчете, говори и за шахмата, Везенков и щангите

Георги Глушков
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на младежта и спорта Георги Глушков даде своя отчет за свършеното от него и неговия екип в последните близо три месеца, като засегна и ситуацията в шахмата и вдигането на тежести, Александър Везенков и средствата за олимпийска подготовка.

"Ситуацията (в шахмата)  е доста сложна законово, лицензираната федерация не може да осигури финансиране, докато нелицензираната търси финансиране за международни участия. Изчаквах и се надявах те да преосмислят някои свои позиции. Аз искам те заедно да дойдат, да обсъждаме темите, заедно, защото те трябва да решат проблемите, аз не мога да ги реша вместо тях, още повече, че не можем да се месим в тяхната международна федерация", отговори Глушков на въпрос относно проблемите в българския шахмат. 

Глушков разкри, че планира да проведе среща с двете враждуващи федерации. "Най-добрите ни шахматисти нямат възможност да развиват пълноценно своя потенциал и да участват на състезания. Има съдебни спорове тук, в Швейцария. На мен ми се иска много тези федерации да си подадат ръка и заедно да помислим какво можем да направим за развитието на шахмата. Това е мой призив, знам, че Димитър Илиев е направил такъв опит, но неуспешен. Аз ще се опитам в разговор с ръководствата на двете федерации да направим така, че нашите шахматисти да имат възможност да участват в международни състезания", обясни той.

На въпрос относно нуждата частна фирма да спасява участието на българските щангисти заради дълг на БФВТ от 36 хиляди долара, Глушков отговори, че Министерството е имало и резервен вариант. "Въпросът е сериозен, БФВТ с новия президент не можа да намери нужната документация, за да може да направи един обстоен и задоволяващ отчет пред ММС. Не мога да го виня, мога да кажа, че е намерил много задължения от предходните председатели, някои от които той е успял да заплати. Същият вариант може да се случи с шахмата, ММС да няма да има законова възможност да финансира шахмата", предупреди той.

Глушков отказа да коментира дали би останал на поста при такава покана. "Аз се съгласих да бъда министър на спорта за този период, не знам какво ще се случи в следващите 15-20 дни".

Първият българин в НБА коментира и новината, че Александър Везенков смята да се завърне в Олимпиакос след само един сезон в най-силната лига в света. "Бих му препоръчал нещо друго, НБА е друга планета, младите вече много гледат. След години може би той ще съжалява, че не е използвал тази възможност. Аз също имах договор за две години и е трябвало да опитам, но не е имало кой да ме посъветва", каза Глушков.

"Бяха осигурени всички необходими средства за българската делегация на олимпийските игри в Париж. Имаме 45 квоти, 41 състезатели, надяваме се да ни зарадват с медали и успехи. Със съдействието на ММС бяха подсигурени средства, които бяха необходими на БФВТ, за да подсигурят спечелените квоти за Париж, както и за подготовката на тримата ни щангисти, които ще участват. Успяхме да обезпечим на 100 процента финансирането по програмата за развитие на спортните клубове (14,3 млн. лева). Осигурихме средства за финансово обезпечаване и реализиране на пилотните програми „Спортът - начин на живот“ и „Спортът в час“, които бяха заплашени от провал, поради липса на финансиране. Успяхме да свърши това, което бе поето като ангажимент от предходното ръководство на ММС", изтъкна служебният министър относно свършеното в неговия мандат. 

Още от Георги Глушков - в звуковите файлове.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна