Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати коментират новите назначения на областни управители

Снимка: БТА

Спорът за новите назначения на областни управители продължи и в кулоарите на парламента. От ПП-ДБ обвиниха служебното правителство в политическа чистка и в опит за овладяване на държавата. 

"На фона на политическия разпад в парламента статуквото действа координирано на ниво изпълнителна и местна власт, и прави поголовни смени", каза Богдан Богданов от ПП-ДБ:

"Основният проблем обаче е, че всички тези промени, които се извършват в момента, включително и на областните управители, са с хора, много приближени до господин Делян Пеевски. Това е нещо, което дава ясна индикация, че разговорите около сформиране на правителство, най-вероятно, са един параван, параван, през който ние искаме да гледаме цирк в парламента, но в момента се подготвят за следващите избори на ниво местна власт". 

Според Богданов това се случва в ключови регулатори, служби и министерства, където хора, назначени с конкурс, са принудени да подават оставки. 

"Последният такъв пример на ниво местна власт на човек, назначен, ясно компрометиран, дори с повдигнато обвинение от прокуратурата за над 2,5 милиона лева злоупотреба, е назначен за главен секретар на Община Пловдив тази седмица. Крайната цел е завладяване на държавата, завладяване на институциите, за да имаме пълен контрол при едни последващи избори". 

Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС опроверга казаното и даде пример със Столичната община: 

"Колегата Богданов не прави разлика между Областната управа в Пловдив и Общината в Пловдив, твърди, че е назначен нов главен секретар на Община Пловдив, което просто не е вярно. Главният секретар на Община Пловдив е същият от 10 години, но като говорим за чистка, много е важно да кажем следното - всяко ръководство може да си избира ръководните кадри, с които да работи. Какво се случи обаче в Столична община - припомням, чистката на Васил Терзиев доведе до това над 330 редови служители в цялата общинска администрация да бъдат уволнени".

На въпрос дали от ГЕРБ не са притеснени, че за областни управители се назначават хора, свързани с ДПС, Георгиев отговори:

"Министър-председателят има право да определя с какъв екип ще работи по места. Това е негово право, за което носи своята отговорност, всяко назначение, което е компрометирано, ви уверяваме, че за него ние ще се постараем да понесе своята отговорност, но е много важно да не се спекулира". 

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна