Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания отстрани Германия с гол в 119-ата минута, съдията е на мушка (обновено)

| обновено на 05.07.24 в 22:07
Испания - Германия
Снимка: БТА

Трикратният европейски шампион Испания постигна епична победа с 2:1 след продължения над домакините от Германия и се класира за полуфиналите на Евро 2024.  Това бе последният мач в историята на легендата на Бундестима Тони Кроос.

А английският съдия Антъни Тейлър е на мушка, след като не отсъди дузпа за германците в продълженията, а ситуацията, в която имаше и вероятна засада, не бе прегледана със системата ВАР.

Още в първата минута на срещата "Ла Фурия" стигна до голово положение, след като Педри получи топката около границата на натазателното поле, стреля силно, но опитният Нойер спаси. В осмата минута Педри трябваше да бъде сменен заради от контузия в коляното, което създаде смут в редиците на тима.

След близо четвърт час игра Ламин Ямал изпълни техничен пряк свободен удар, но не успя да порази вратата на Бундестима. Малко по-късно Кимих проби по фланга и центрира остро, Хаверц засече с глава, но Унай Симон внимаваше и успя да хване топката.

Половин час след началото на сблъсъка Гюндоган пусна дълъг пас зад гърба на противниковата отбрана към Хаверц, звездата на Арсенал овладя топката и нанесе изстрел от воле, но опитният испански страж отрази удара.

Второто полувреме започна с натиск на иберийците. В 51-а минута Ламин Ямал овладя топката в наказателното поле на Германия, подаде остро по земя, а Дани Олмо засече, като вкара с технично изпълнение от точката за дузпа.

В 70-а минута домакините стигнаха до прекрасна голова възможност за попадение, след като футболистът на Байер Леверкузен - Роберт Андрих стреля от дистанция, но испанският вратар направи плонж и отрази,  а секунди по-късно топката стигна до Хаверц, който беше на чиста позиция, но Дани Карвахал направи шпагат и изби.

Четвърт час преди края на редовното време Вирц направи силна солова акция и преодоля няколко противникови защитници, подаде по земя на Фюлкруг, той шутира, но уцели страничната греда.

В 80-а минута Унай Симон беше се позиционирал прекалено напред и Хаверц се опита да го прехвърли с красиво изпълнение от дистанция, но не беше точен.

Във финалните минути Бундестима се впусна напред. В една от германските атаки се стигна до хаос в испанската отбрана. При едно от центиранията Кимих свали топката за Вирц, който беше оставен непокрит и изравни резултата, за да вкара сблъсъка в продължения.

В 105-а минута Вирц се озова на добра позиция, но не успя да отбележи.

Второто продължение започна с крайно дискусионна ситуация, удар на Мусиала срещна лявата ръка на намиращия се в наказателното поле Кукурея. Главният съдия Тейлър обаче прецени, че това не е дузпа. А секунди по-рано нападател на домакините бе сякаш в засада, но ситуацията не бе прегледана със системата ВАР, за да се разбере дали решението на главния рефер е правилно.

В 116-а минута централният нападател Фюлкруг бе изведен с дълго подаване от Кимих, но футболистът на Борсуия Дортмунд не успя да отбележи, след като Унай Симон плонжира ефектно и изби топката. 

Всички се подготвяха за дузпи, но "Ла Фурия" имаше други планове. Резервата Микел Мерино засече центрирарен на Дани Олмо и отбеляза с глава в близкия ъгъл, като  така изпрати иберийците във финалната четворка.

В последните секунди отново Фюлкруг беше замесен. Той нанесе мощен удар с глава, но милиметри не му достигнаха да намери целта и да изравни. 

Дълбоко в допълнителното време Даниел Карвахал задържа Джамал Мусиала и получи втори жълт картон от рефера Антъни Тейлър.


По публикацията работи: Светослав Табаков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна