Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 30% от кърлежите са носители на заразна болест

Всеки десети кръвен тест за лаймска болест е с положителен резултат

Всеки десети кръвен тест за лаймска болест е с положителен резултат. Това показват данните от изследвалите се за лаймска болест пациенти през месеците април, май и юни т. г. в една от големите лаборатории в София и в страната. 

Направените кръвни тестове в този период са 3451 като при 343 от тях резултатът е положителен. За същия период на миналата година за лаймска болест са се изследвали 2596 души като положителен резултат е установен при 555 от тестовете.

"Тази година се отчита сериозен ръст при изследването на пациентите за лаймска болест, защото българите стават все по-отговорни и внимателни към здравето си. Тенденцията се наблюдава с особена сила след пандемията от Covid - 19", заяви доц. д-р Росен Михайлов.

Лаймската болест е една от най-често предаваните с кърлежи инфекции в България, а лечението се определя от стадия на болестта. 

Установено е, че над 30% от кърлежите носят зараза като причина за това е основно бактерията Borrelia burgdorferi. Тя се предава само и единствено чрез ухапване от кърлеж. Ако намерите кърлеж по себе си или по домашния ви любимец, е много важно след като бъде изваден, да бъде и изследван, съветват специалистите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна