Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високопоставен представител на "Хамас" заяви готовност за обсъждане на сделка за прекратяване на огъня в Газа

Снимка, направена на 3 юли и публикувана на 7 юли 2024 г., показва машини на израелската армия, транспортиращи група войници и журналисти в южната част на Ивицата Газа.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Високопоставен представител на "Хамас" заяви пред АФП, че палестинските бойци са готови да обсъдят сделка за заложници и прекратяване на войната в Газа без "пълно и постоянно прекратяване на огъня".

Очевидното смекчаване на позицията на "Хамас" идва на фона на подновените усилия за посредничество от страна на САЩ, Катар и Египет да склонят воюващите страни към преговори за спиране на продължаващата вече девет месеца война и за постигане на споразумение за освобождаване на държаните от "Хамас" заложници и на задържаните от Израел затворници.
На този фон втори пореден ден в Израел се проведоха протести в няколко града с искане за освобождаване на заложниците. 

"Денят на прекъсването" - така бе наречен днешния протест, който се проведе точно девет месеца след атаката на "Хамас" срещу Южен Израел на 7 октомври.

Демонстрациите в Тел Авив започнаха в часа на нападението -  6:29 сутринта. Събралите се протестиращи скандираха "няма да се предадем" и поискаха от управляващите сделка за освобождаване на държаните от палестинската групировка заложници.

Според информацията 116 пленници все още се държат от екстремистите в Газа, включително и 42-ма, за които военните казват, че са мъртви.

"Последен вид за помощ от цялата страна, за да сложим края на войната и да приберем нашите хора" - така един от протестиращите, цитирани от Ройтерс, нарече протестите.

Протестиращите блокираха движението на ключово кръстовище в Тел Авив. А в Йерусалим имаше засилено полицейско  присъствие около резиденцията на премиера Бенямин Нетаняху заради планирания там протест.
Продължава да расте и броят на жертвите на конфликта. По данни на контролираното от "Хамас" Министерство на здравеопазването в Газа техният брой вече е над 38 150. 
Междувременно близки до "Хамас" източници обявиха, че все още чакат отговор от Израел на приетия план за примирие в палестинския анклав. Той включва три фази на действие и бе представен в края на май от американския президент Джо Байдън, като се осъществява с посредничеството на Катар и Египет. Освен прекратяване на войната, целта е и освобождаване на държаните от "Хамас" заложници.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна