Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Боинг" сключи съдебна сделка по дело за две катастрофи със 737 МАX

Боинг 737-900 преди излитането си от Портланд, 6 януари 2024 г.
Снимка: БТА

Водещият американски самолетостроител "Боинг" се е съгласил да се признае за виновен по обвинение в конспирация за измама в рамките на разследване, свързано с две фатални катастрофи с машини 737 МАX, съобщи Ройтерс, като се позова на представител на правителството.

"Боинг" ще трябва да плати глоба от над 243 милиона долара и да инвестира най-малко 455 милиона през следващите три години за засилване на сигурността, казват още от министерството на правосъдието на САЩ. Обвинението касае две катастрофи със самолет 737 МАКС в Индонезия и Етиопия в рамките на пет месеца през 2018-а и 2019-а г., при които загинаха 346 души.

Според него "Боинг" е искал да заблуди Федералната авиационна администрация на САЩ във връзка с важна софтуерна особеност за работата на самолетите при ниска скорост, която е спестила на компанията пари, като е съкращавала обучението на пилотите.

Заради катастрофите беше забранена летателна дейност със 737 МАКС за 20 месеца, което струва 20 милиарда долара на компанията. Забраната беше вдигната през ноември 2020 г.

Агенция Ройтерс отбелязва, че решението спестява на "Боинг" продължителен процес, при които би могло да се разкрият на обществеността много от решенията в компанията, довели до фаталните катастрофи. Един от адвокатите, представляващ семейства на загиналите, заяви, че ще обжалва решението.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна