Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на обявите за IT сектора

Снимка: Pixabay

За пръв път от началото на годината има ръст на обявите за работа за IT сектора, като повишението в броя им е с 50 или с два процента - Това показват данните от ежемесечния анализ на най-големия кариерен сайт у нас за месец юни. Лек ръст на предложенията през месеца се наблюдава и в сектор "Логистика и транспорт" - те са със 100 повече.

Данните сочат, че за всички сектори като цяло има спад в офертите за работа с близо 3000 в сравнение с май, но на годишна база се отчита ръст от 1 процент. В анализа се посочва, че спадът през юни се дължи на по-малкия брой обяви в секторите "Хотелиерство и ресторантьорство" (2100 предложения по-малко) и "Търговия и продажби" (1000 предложения по-малко).

Не бива да се пренебрегва и фактът, че в активните отпускарски месеци през лятото активностите по търсене и предлагане на работа също намаляват и тази тенденция се наблюдава всяка година.

Все още няма изменение в общото предлагане на работа през годината или опасенията за предстояща криза все още не се отразяват в наличието на възможности за работа, подчертават още експертите. При предлагането в различните сфери обаче на годишна база продължава да е значителен спадът в IT сектора – с 20 процента, следват строителството и производството съответно с 4 и 1 процент по-малко предложения.

В останалите сектори се отчита по-голям брой предложения за работа спрямо юни 2023 г. Като дялово разпределение в София обявите са близо половината или 41% от всички, следват Пловдив (10%), Варна (9%), Бургас (4%), Русе (3%) и Стара Загора (3%).

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна