Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нидерландия и Англия разполагат с най-доброто за полуфинала

Роналд Куман и неговите футболисти тренираха в добро настроение.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отборите на Нидерландия и Англия ще се изправят един срещу друг във втория полуфинален сблъсък от Евро 2024. Двубоят ще се играе тази вечер от 22:00 часа българско време на стадион "Сигнал Идуна Парк" в Дортмунд. Победителят ще срещне Испания на финала в Берлин на 14 юли.

И двата тима влизат с амбиция да стигнат до решаващия мач за титлата, макар че имат колебания в представянето си до момента. "Оранжевите"" започнаха с трудна победа над Полша, след което направиха нулево равенство с Франция, в което спорно бе отменен техен гол, който можеше да им донесе успеха. В последния си мач от груповата фаза тимът на Роналд Куман бе надигран и загуби от Австрия с 2:3, но все пак продължи напред като един от трите най-добри отбора. Впоследствие нидерландците дигнаха оборотите и разбиха Румъния с 3:0 в осминафиналите, а на четвъртфиналите трябваше да правят късен обрат срещу Турция за крайното 2:1. Все пак Нидерландия може да се похвали с ефективна атака и 9 отбелязани гола, както и голмайстор номер 1 в надпреварата до момента - Коди Гакпо (3 гола).

Нидерландците бяха принудени да се откажат от плановете си да пътуват до Дортмунд с влак от базата си във Волфсбург, след като технически проблем с друг влак доведе до отмяна на пътуването, съобщиха от Футболна асоциация на Нидерландия. Вместо това те отлетяха за Дортмунд, пристигайки в хотела си около четири часа по-късно от планираното.

От своя страна Англия влезе като фаворит в турнира заради страхотния талант на разположение на селекционера Гарет Саутгейт. Играта на "Трите лъва" обаче така и не потръгна, като в груповата фаза тимът записа само един успех и вкара едва два гола, но все пак завърши на първо място. Проблемите на Англия продължиха в елиминациите, като в осминафинала със Словакия отборът имаше нужда от изравнителен гол на Джуд Белингам, за да се добере до продължения, след което Хари Кейн донесе успеха с 2:1. Четвъртфиналният сблъсък с Швейцария отново не бе лек, като отново англичаните бяха на минути от отпадането, но Букайо Сака изравни 10 минути преди края на редовното време. В крайна сметка се стигна до дузпи, при които Англия не сбърка и продължи напред. Въпреки това, Англия може да разчита на страхотната индивидуална класа на своите играчи, както и натрупания опит в последните първенства - за тима това ще бъде трети полуфинал на световно и европейско първенство в последните шест години.

Историята на съперничеството между Англия и Нидерландия е интересна, особено на европейски първенства. "Оранжевите" побеждават Англия в груповата фаза на Евро 1988 с 3:1 и хеттрик на Марко ван Бастен по пътя към единствения трофей в историята си. Осем години по-късно пред собствена публика "Трите лъва" си отмъщават и разбиват Нидерландия с 4:1 след два гола на Алан Шиърър и други два на Теди Шерингам. 

Преди това двата тима попадат в една квалификационна група за Мондиал 1994 и Нидерландия изхвърля Англия след равенство на "Уембли" и победа у дома. 

Саутгейт също е усещал вкуса на загубата във важен сблъсък с Нидерландия. "Лалетата", водени от Куман, спечелихи полуфиналния мач в Лигата на нациите през 2019 година с 3:1 след продължения в Гимараеш.

Гарет Саутгейт иска реванш от Куман за 2019 година.

Добрите новини за Саутгейт са, че централният защитник Марк Гехи се завръща след наказание, а Люк Шоу вече е готов за титуляр, след като досега се възстановяваше от контузия. По този начин Англия разполага с всичко най-добро за важния сблъсък. Същото се отнася и за селекционера на Нидерландия Роналд Куман.

Главен рефер на срещата ще бъде Феликс Цвайер от Германия.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна