Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борбалан е доволен от българските съдии

Давид Фернандес Борбалан.
Снимка: БГНЕС

Доволни сме от нашите съдии през изминалия шампионат. Това заяви председателят на Съдийската комисия към Българския футболен съюз Давид Фернандес Борбалан. Испанецът даде пресконференция преди началото на новия сезон в Първа лига.

„Доволни сме от представянето на нашите рефери през миналия шампионат. Има какво да подобряваме, работим по това. От моя опит в Испания много добре знам, че свеждането на грешките до 0% е невъзможно, ние се стремим да понижим грешките и колкото по-малък е процентът, толкова по-добре за нас“, започна Борбалан и продължи:

„Отдадеността на нашите съдии е много голяма. Те мислят предимно за съдийството и по този начин смятам, че ще постигнем по-добри резултати и ще задоволим футболната общност. Удовлетворен съм и благодаря на клубовете за усилията, че ще имаме по две камери на линията, не е технология за голлинията, няма да сигнализира на съдиите, но ще имаме по-добра гледна точка. Тези камери ще помагат и при дузпи, както и засади. По-малко ще са случаите, в които линиите не могат да бъдат пуснати. Имали сме случаи, в които единият играч крие другия и не можем да пуснем линии. Сега ще бъде по-лесно“, каза той относно нововъведението.

„От новото първенство ще започнем в началото на всеки месец да качваме обучителни видеа в сайта на БФС, ще има клипове от нашия шампионат и обяснение от Съдийската комисия, приемаме го позитивно“, разкри шефът на съдиите и допълни:

„Нещо, което виждаме на европейското първенство и искаме да го въведем, ще има по-специално отношение към капитаните и в много противоречиви ситуации да получат възпитан отговор от съдията, а той да се грижи неговите съотборници да не обграждат рефера. Съдийската комисия винаги е в готовност за безплатни лекции по правилата на играта, новостите и противоречиви ситуации, които са се случвали. Евроучастниците ни вече го направиха. Обучението винаги е под един час, но носи големи ползи. Професионалистите трябва да знаят новите промени“, каза още Борбалан.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна