Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторият мандат – идната седмица! Радев очаква отговори от ПП-ДБ

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Идната седмица – тогава президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство.

"Не бързам и ще връча мандата следващата седмица", посочи той в Бургас, където присъства на националното военноморско учение с международно участие "Бриз-2024".

Президентът Румен Радев ще наблюдава демонстрациите на "Бриз"

"Първо искам да призова народните представители да осмислят в дълбочина динамиката на политическите процеси в страната и да положат усилия здравият разум да се върне в НС", настоя държавният глава.

По думите му парламентът ще може да излъчи устойчиво мнозинство само ако партиите се унифицират около националните интереси.

"В противен случай политическата криза ще ескалира", предупреди той.

За процесите в ДПС, президентът отчете, че всяко нещо, което се случва с политическите партии влияе на политическата обстановка: "Аз в кухнята на партиите не се меся".

"Отчитам парламентарната динамика и необходимостта от време и диалог. Очаквам парламентарната група на ПП-ДБ ясно да заяви дали ще остане зад своите декларации, че ще бъде опозиция или ще потърси подкрепа за съставяне на правителство", заключи Румен Радев.

Припомняме, че парламентарната група на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ) ще получи втория мандат за съставяне на правителство, след като ПГ на ДПС изключи от състава си 17 народни представители. По този начин ПГ на ДПС вече е четвърта по численост в 50-ото Народно събрание.


По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна