Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой участници на "Трявна Ултра"

Снимка: Община Трявна

Рекордните 1100 участници от 34 държави ще застанат на старт в деветото издание на планинския ултрамаратон "Трявна Ултра", домакин на който е едноименният град.

Състезателите ще мерят сили в сърцето на Балкана, разпределени в общо 5 дистанции - 153, 100, 80, 42 и 21 км. Стартът на най-дългата от тях е предвиден за 17:00 часа на 12 юли, като участниците освен големия километраж, ще трябва да преодолеят и сборна денивелация от 6400 метра, прехвърляйки билото на Стара планина два пъти, минавайки през знаковите Шипка и Бузлуджа. Очаква се първенецът да измине трасето за около 24 часа. 

Малко по-късно същият ден ще бъде даден старт и на новата 100-километрова дистанция, преминаваща през природен парк „Българка“. В съботното утро, точно в 07:00 часа, по трасето ще тръгнат и състезателите в по-късите варианти на пробега. Извън основните надпревари, над 200 ентусиасти ще преминат свободната дистанция от 3 км, чиито старт ще бъде даден събота, 16:00 часа, и за която записването ще тече на място.

"Надяваме се всички да останат доволни и най-важното - да гарантираме в максимална степен безопасността на участниците и доброволците", коментира рейс директорът на състезанието Николай Колев, който е и председател на спортен клуб "АйРън".

Най-възрастният участник в надпреварата е 68-годишният Христо Метев, който ще мери сили на 42 км. Не по-лека ще е и задачата на друг ветеран - 64-годишният Иван Симеонов, който ще пробяга 153 км. При жените най-възрастна е 60-годишната Вера Митова, която също ще участва на маратонските 42 км. 

Шампионите на 100 км от миналогодишното издание при мъжете и жените - Димитър Атанасов и Елена Борисова, тази година ще направят опит да спечелят трофеите в най-тежкото 153-километровото трасе. Александър Спасов и Радостина Балова - шампиони на 42 км от 2023 г., ще опитат да защитят титлите си. Не по-малко интересна ще бъде надпреварата и на останалите трасета, като резултати в реално време могат да се следят на www.race-tracking.com.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна