Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олмо: Ако бием, не ме интересува дали ще вкарам аз, или вратарят

Олмо празнува гола си срещу Франция на полуфинала.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанският плеймейкър Дани Олмо е един от кандидатите за голмайсторския приз на Евро 2024 заедно с нападателя на Англия Хари Кейн, но беше категоричен днес, че „Златната обувка“ не го интересува, ако отборът да спечели европейската титла.

Олмо и Кейн имат по три гола от началото на турнира – колкото имат още четирима футболисти, и ако някой от тях се разпише в неделния финал, то той е твърде вероятно да стане и голмайстор.

Испания се бори за рекордна четвърта европейска титла, а Олмо заяви, че това е приоритет пред евентуалната индивидуална награда. „Това е допълнителна мотивация. Стига обаче да спечелим, не ме интересува особено дали аз или вратарят Унай Симон ще вкара. Наистина не ме е грижа, важното е да спечелим двубоя, но винаги искам да помогна на съотборниците си“, каза офанзивният футболист пред журналистите.

До тук Олмо има и две асистенции, но за разлика от предишния първенства, този път допълнителните показатели няма да повлияят на това кой ще стане голмайстор. Полузащитникът на РБ Лайпциг не бе първия избор на селекционера на „Ла Фурия Роха“ Луис де ла Фуенте, но се е разписал и в трите елиминационни мача на испанците. Той замени контузения Педри в четвъртфинала с Германия, като първо вкара изравнителния гол, а след това асистира на Микел Мерино за победния. Впоследствие Олмо отбеляза и на Франция в полуфинала.

„В този турнир се чувствам много добре, във форма съм, така че трябва да продължа да се възползвам от това. Истина е, че с Кейн имаме еднакъв брой голове, но има и други играчи, които са ни помогнали да стигнем до тук. Говорейки за попадения, Фабиан Руис има два гола, Алваро Мората е с един – ако той вкара хеттрик, ще стане голмайстор, и ще бъдем също толкова щастливи – няма значение кой бележи, основното е отборът“.

Олмо записа хеттрик за Лайпциг при успеха над Байерн с 3:0 в мача за Суперкупата на Германия, когато Кейн дебютира с фланелката на баварците миналия август. 30-годишният нападател продължава да търси първи трофей на клубно и международно ниво. „Разбира се, че ще бъде мечтано да вкарам хеттрик отново и да спечелим трофея. Но, пак се повтарям, голът е само, за да победим“, завърши халфът на Испания.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна