Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгиец с втора етапна победа на "Тур дьо Франс"

Белгиецът Яспер Филипсен спечели втора етапна победа от колоездачната Обиколка на Франция
Снимка: БГНЕС

Белгиецът Яспер Филипсен от отбора на Алпесин спечели 13-ия етап от колоездачната Обиколка на Франция, който беше равнинен и с дължина 165 км от Ажен до По. Филипсен обаче трябваше да положи всички усилия, за да спечели финалния спринт срещу Вут ван Аерт, който беше помрачен от масово падане преди линията.

Състезателят на Висма-Лийзе Ван Аерт се беше устремил към победата, след като беше изведен на върха от свой съотборник, но Филипсен се втурна в бърза атака в правилния момент и в крайна сметка завърши с време 3:23:09 часа в днешното каране от "Тур дьо Франс" – най-престижното състезание в света на колоезденето.

За Филипсен това е втора етапна победа в рамките на четири дни, а сънародникът му Ван Аерт завърши 2-и както днес, така и вчера в 12-ия етап. Белгийците всъщност можеха да постигнат още по-сериозен триумф днес, тъй като друг техен спринтьор Арно Де Ли също атакува. Но надеждите му за победа в спринта се изпариха, когато беше замесен в катастрофа на последния километър, където няколко ездачи се удариха в мантинелата.

Паскал Акерман остана 3-и, а Биниам Гирмай, който спечели три етапа досега, завърши на 4-о място в днешния ден. Общо 15 души приключиха с времето на победителя.

Тадей Погачар (Словения) запази лидерската си позиция в генералното класиране, след като днес остана на 9-о място и също има времето на Филипсен. Неговото време на върха е 52 часа, 40 минути и 58 секунди. Той води с 1:06 минути пред белгиеца Ремко Евенпул, а на още 8 секунди след 2-ия върви Йонас Вингегор от Дания. Погачар поделя първата позиция и при катерачите заедно с Йонас Абрахамсен от Норвегия, като и двамата имат по 36 точки.

"Мога да кажа, че Вут днес беше перфектно пилотиран от Кристоф Лапорт. Бях в готовност, но трябваше да атакуват по-рано от плановете ми, за да мога да го задмина. Така че съм наистина доволен от спринта си и от усещането за днешната победа. Днес наистина приключвам с най-доброто си усещане за спринт. Състезанието генерално не започна много добре за мене. Мога да кажа, че имах лош късмет в първите дни, но сега всичко се обърна и ще се боря за изкачване в класирането, заяви Филипсен. 

За да го направи обаче ще трябва да се постарае доста, тъй като в момента е на 133-о място в генералното класиране с време над 2 часа по-лошо от това на словенеца, въпреки бонификацията за етапа от днес.


По публикацията работи: Георги Димитров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна