Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ателието на Радослав Нейчев

Днес сме на гости в ателието на художника Радослав Нейчев, който е роден през 1975 г. в Оряхово.

Завършва Езиковата гимназия във Враца и ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград, специалност "Приложна лингвистика".

Като човек роден и израсъл в Оряхово Радослав Нейчев е свързан с реката и разказва нейните истории. Поетесата Елиза Младенова пише за него:

"Реката е знак едновременно за динамичното преобразяване на живота и за неговата устойчивост. Тя е мястото, където са съсредоточени субективните преживявания на автора от детството му, място, наситено с различни вълнения и дълбочини и свързано с умиление, тишина и съзерцание като противовес на забързаното и неприветливо всекидневие в големия град. Именно като устойчив обект, природен и специфично личен, тя се явява своеобразен барометър за вътрешното състояние на човека и за посоката, в която е поел. Силно реалистични очертания преминават в абстрактно-замъглени форми, денят се сменя с нощта, риби се подават от речното дъно, интензивният поглед се спира, за да усети естествения пулс на живота, но дори в най-идиличните пейзажи прозира романтичният драматизъм на търсещото съзнание, конфликтът между вечното и преходното, между природното спокойствие и интериоризираната градска динамика. Служейки си с цветовете и живописта, Радослав Нейчев разказва истории, пропити с редуващи се емоции, но постоянно усещане за река".

Имал е самостоятелни изложби и участия в общи експозиции в София и други градове, както и в чужбина.

2001-2020 – Организатор и участник в Международен пленер посветен на проф. Марин Върбанов – гр. Оряхово.

Негови картини са собственост на галерии и ценители в България, Сърбия, Румъния, Украйна, Русия, Италия, Германия, Англия, Франция, Чехия, Белгия, САЩ, Канада, Аржентина, Китай и Япония. 

Предлагаме ви разходка в снимки в ателието на Радослав Нейчев. 











Снимки: Ани Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна