Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Новак: Световният петролен пазар ще стане балансиран от втората половина на 2024 г.

Александър Новак, руски вицепремиер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският вицепремиер Александър Новак заяви в понеделник, че световният пазар на петрол ще бъде балансиран през втората половина на годината и след това, благодарение на споразумението на ОПЕК + за производствените доставки, съобщава Ройтерс.

Форматът ОПЕК +, който обединява Организацията на страните износителки на петрол и съюзници като Русия, приложи серия от съкращения на добива от края на 2022 г. насам, за да подкрепи петролните пазарни цени. Групата се съгласи на 2-ри юни да удължи последното съкращение от 2,2 милиона барела на ден до края на септември и постепенно да започне да го премахва от октомври.

Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) заяви миналата седмица, че световното търсене на петрол ще надвиши производството с около 750 хил. барела на ден през втората половина на 2024 г. поради по-ниския добив в рамките на ОПЕК +.

Последният доклад на ОПЕК за петролните пазари от миналата седмица също прогнозира дефицит в доставките на петрол през следващите месеци и през 2025 г.

В отговор на въпрос относно условията на петролния пазар от началото на есента до края на годината, когато ОПЕК + ще започне да премахва някои от съкращенията на производството си, Новак отговори:

"Пазарът винаги ще бъде балансиран благодарение на нашите действия".

Говорейки пред репортери на Кавказкия инвестиционен форум по темата за износа на бензин от Русия, Новак спомена, че Москва може да го забрани отново от август. В момента пазарът на бензин в страната е "стабилен", каза още той.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна