Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мечката, която уби 19-годишната туристка миналата седмица, бе застреляна, след като нападнала и планинските спасители

В Румъния променят закон и наредба, след като мечка уби 19-годишно момиче в планината Бучедж

Кафява мечка, архив.
Снимка: БТА

Камарата на депутатите на румънския парламент се събира днес на извънредно заседание, за да приеме допълнителни мерки в защита на населението от разрастващата се популация на кафяви мечки, съобщават румънските медии, цитирани от БТА.

Извънредната сесия бе поискана от премиера Марчел Чолаку, след като миналата седмица 19-годишно момиче беше убито от мечка в планината Бучедж.

Момичето, което е от североизточния град Яш, е било нападнато от мечката, докато е вървяло по туристически маршрут в планината. Турист, който е станал свидетел на случилото се, се обадил на 112.

Той съобщил, че е видял мечка да влачи жена към място, където не се вижда какво се случва с жертвата. От този момент екипи на жандармерията и планински спасители са предприели опити да открият жената и да ѝ окажат помощ, информира Инспекторатът на жандармерията в окръг Прахова.

По-късно е било открито тялото на издъхналото момиче.

А мечката е била убита, след като е нападнала и планинските спасители, посочва телевизия Диджи 24.

Сега в дневния ред на долната камара на румънския парламент е включен проектозакон за допълване на Закона за лова и опазването на ловностопанските райони, както и за изменение и допълнение на правителствена наредба за одобряване на методи за незабавна намеса с цел предотвратяване и борба с нападенията на кафяви мечки над хора и тяхното имущество, съобщава Аджерпрес.

Бившият министър на околната среда Танжош Барна заяви за Аджерпрес, че трагедията с младата жена в Бучедж е можело да бъде избегната, ако бе одобрен законопроект, предложен от Демократичния съюз на унгарците в Румъния, за възстановяване на лова.

"Изправени сме пред ужасна трагедия, която е можело да бъде избегната, а подобни трагедии са се случвали и в миналото. И ние просто се питаме колко още хора трябва да загинат, колко още хора трябва да бъдат осакатени, колко още хора трябва да попаднат в болница в резултат на нападения от мечки и колко още време трябва да мине, преди животът на хората да стане по-важен за целия румънски парламент, отколкото животът на една кафява мечка“, коментира Танжош Барна.

В коментар по темата премиерът Марчел Чолаку каза, че няма да се разреши свободен лов на мечки, а че "интервенции" ще има "там, където има опасност". По думите му, цитирани от  Диджи 24, мечките няма да бъдат убивани, а ще се прави селекция в опасни зони.

"Очевидно е, че човешкият живот е на първо място, но няма да бъде дадена свобода да стреляме по мечки на румънска територия, когато си поискаме. Ще се работи в райони с много висок риск", каза  Чолаку.

В Румъния живее най-голямата популация от кафяви мечки в ЕС, припомня БТА. Броят им не е актуализиран от 2013 г., но се смята, че над 6000 екземпляра, а според някои оценки дори 10 000, живеят в 30 от общо 42 окръга на страната.

Случаите на нападения не са рядкост, а в редица планински и горски райони на Румъния местното население от години настоява за решение на проблема с мечките.

През 2021 г. румънското правителство прие спешна наредба, която регламентира начините за намеса в ситуации, при които мечки достигнат района на населени места. Отстрел се предвижда, само ако има опасност за хората и тяхното имущество.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна