Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Износът на руски тръбен газ за ЕС нарасна с 24% през първата половина на годината

Снимка: Ройтерс

Износът на руски природен газ през тръбопроводи за страните от Европейския съюз е скочил с 24% през първата половина на годината спрямо същия период на 2023 г., сочи доклад, публикуван от Форума на страните износителки на газ (GECF), съобщава Ройтерс.

В доклада обаче не са посочени конкретни обеми. Русия е част от GECF - организацията, наричана понякога "газовия ОПЕК", която обхваща повече от две трети от световните запаси на природен газ.

GECF каза, че вносът на газ в ЕС от Русия и Азербайджан е бил по-висок през всеки един от месеците от началото на 2024 г. в сравнение със съответните месеци на 2023 г.

Износът за Европа на руски тръбен газ се срина през миналата година до постсъветски дъна, след като отношенията на Москва със Запада достигнаха най-ниската точка от Карибската криза през 1962 г. насам заради конфликта в Украйна.

Русия достави общо около 63,8 млрд. кубически метра газ в Европа по различни тръбопроводи през 2022 г., според изчисления на Ройтерс. Обемът намаля допълнително през миналата година с цели 55,6% до 28,3 млрд. куб. м.

В пика си през 2018-19 г. годишните руски газови потоци в региона достигнаха между 175 и 180 млрд. куб. м.

Според изчисленията на Ройтерс, средните дневни доставки на природен газ от руския енергиен гигант "Газпром" за Европа са скочили с почти 23% през юни тази година спрямо същия период на 2023 г., достигайки 81,8 млн. куб. метра, възстановявайки се от миналогодишните постсъветски дъна, въпреки че спрямо май беше отчетен спад с 8,6 на сто.

Доставките на руски газ по тръбопроводи бяха внимателно наблюдавани през последните месеци, тъй като петгодишната транзитна сделка на Москва за пренос на синьо гориво през Украйна изтича след 31 декември тази година.

Докато Русия сигнализира, че желае да продължи с транзита, Украйна заяви, че няма да поднови споразумението с Москва.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна