Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо влошаване на икономическите нагласи в Германия от една година

Икономическите нагласи на анализатори и инвеститори за Германия се влошиха през юли за пръв път от година насам, което е сигнал, че възстановяването на най-голямата европейска икономика ще бъде неравномерно и колебливо.

Това показват резултатите от последното проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew, като влошаването на инвеститорските нагласи се дължи на политическата несигурност във Франция след парламентарните избори, на изненадващия спад на германския износ през май и на липсата на яснота относно по-нататъшната политика на ЕЦБ за понижаване на лихвите.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, спадна през юли до 41,8 пункта от 47,5 пункта през юни, докато осреднените пазарни очаквания бяха за малко по-сдържано понижение от 42,5 пункта. Това е първото влошаване на индекса от юли 2023 г. и негово 4-месечно дъно, след като през предходните 11 месеца икономическите нагласи се подобряваха трайно, достигайки през юни 47,5 пункта - най-високо ниво от февруари 2022 г. Въпреки спада през юли, индексът остава стабилно на позитивна територия от ноември 2023 г. насам.

В същото време оценката за текущата икономическа ситуация в Германия се подобрява през юли до -68,9 пункта от -73,8 пункта през юни и пазарни очаквания за -74,5 пункта. Това е най-високото ниво на индекса на текущото икономическо представяне от година насам.

Zew индекси на икономическите нагласи и на текущите условия в Германия


"Икономическите перспективи се влошават. За първи път от една година насам икономическите очаквания за Германия спадат. Фактът, че германският износ намаля повече от очакваното през май, политическата несигурност във Франция и липсата на яснота по отношение на бъдещата парична политика от страна на ЕЦБ допринесоха за това развитие", коментира резултатите от проучването президентът на ZEW професор Ахим Вамбах.

Нагласите на експертите на финансовите пазари относно икономическото развитие на цялата еврозона също се влошиха през юли.

Индикаторът, отчитащ икономическите нагласи за следващите шест месеца, спадна със 7,6 пункта до 43,7 пункта, отстъпвайки рязко от тригодишния връх през юни (51,3 пункта), докато индексът, оценяващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, се повиши с 2,5 пункта до -36,1 пункта.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна