Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява за трети пореден ден към едномесечни ценови дъна

Петролните фючърси се понижават за трета поредна сесия на търговия, достигайки най-ниски нива от около месец насам с оглед на опасенията, свързани със забавяне на китайския икономически растеж през второто тримесечие. Китай е най-големият вносител на петрол и едно по-слабо представяне на втората по сила световна икономика е предпоставка и за по-слабо потребление/търсене на важната енергийна суровина.

БВП на Китай нарасна през второто тримесечие с едва 4,7% спрямо година по-рано, при очаквания за експанзия от 5,1% и след солиден икономически растеж от 5,3% в началото на 2024 г.

Към 17.30 часа българско време фючърсите на петрол Брент поевтиняват с 1% към  84 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол - с 1,05% към 81 долара за барел. Малко по-рано през днешната следобедна търговия петролът Брент поевтиня за кратко към 83,37 долара за барел за пръв път от 17-и юни насам, а американският лек суров петрол WTI - към 80,25 долар за барел - най-ниско ценово ниво от 26-и юни насам.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Поевтиняването на черното злато е факт въпреки очакванията, че Федералният резерв на САЩ скоро ще прибегне към първо понижение на високата си основна лихва - вероятно на заседанието през септември. По-ниските лихвени проценти могат да стимулират икономическата активност и респективно да увеличат търсенето на петрол.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени