Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Като партньор на ЕК по програма InvestEU:

Министър Карадимов: ББР ще подкрепи проекти на бизнеса за над 2,5 млрд. лв.

Снимка: mig.government.bg

Българската банка за развитие (ББР) - като партньор на Европейската комисия (ЕК) по програма InvestEU, ще подкрепи проекти на българския бизнес за над 2,5 млрд. лева чрез кредитиране от търговските банки.

"ББР е единствената институция в България, акредитирана да бъде прилагащ партньор по програмата на ЕК. Важен знак за нас е доверието и признанието на Комисията към Банката", заяви министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов при подписването днес в Брюксел на Споразумение за издаване на гаранция по програма InvestEU между ББР и ЕК.

Гаранцията е в размер на 40 млн. евро и е в допълнение на издадената през 2023 г. гаранция на стойност 125 млн. евро. Гаранциите позволяват отпускането на ресурс за малкия и средния бизнес в България, както и за устойчиви инвестиции на компаниите и домакинствата, в размер на над 2,5 млрд. лева чрез кредитиране от търговските банки.

На подписването присъстваха още комисарят по икономика Паоло Джентилони, вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, и.д. председател на Надзорния съвет на ББР Деляна Иванова, изпълнителният директор на ББР Илия Караниколов, Теодора Пешева, член на Управителния съвет на банката.

Програмата InvestEU е основен елемент от плана на ЕС за възстановяване за Европа, насочена към дългосрочно финансиране на предприятията и за подпомагане на политиките за възстановяване от икономическа и социална криза. Програмата подпомага малките и средните предприятия да повишат конкурентоспособността чрез подкрепа за иновации, цифровизация, зелен преход и растеж. Като партньор по нея ББР, чийто принципал е Министерството на иновациите и растежа, ще съдейства за ускоряване на прехода на страната към кръгова, ресурсно ефективна и устойчива икономика.

"Банката ще финансира проекти за устойчива енергия, цифрова свързаност, транспорт, кръгова икономика, научни изследвания, иновации и цифровизация и други сфери, както и ще подкрепи достъпа до финансиране за малки и средни предприятия. Гаранцията от ББР ще осигури възможността бизнесът да получи ресурс при по-ниски изисквания за обезпечение и по-добри ценови условия", заяви още министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов. 


По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени