Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на британската инфлация в целевото ниво от 2%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската годишна инфлация стабилизира през юни в целевото ниво на Английската централна банка от 2%, което беше достигнато през май за пръв път от три години насам (от юли 2021 г.), но все още упоритият ценови натиск в сектора на услугите поражда съмнения относно това дали АЦБ ще стартира понижение на лихвите на заседанието си през август.

Това показват данни на официалната статистика на страната ONS, но при осреднени пазарни очаквания за по-нататъшно забавяне на инфлацията във Великобритания до 1,9 на сто.

На месечна база инфлацията през юни нарасна с 0,1%, което е най-слабото ѝ повишение от януари 2024 г.

Графика на потребителската инфлация (на годишна база)


Най-голям принос за стабилизиране на инфлацията на 2% през юни идва от по-слабото нарастване на цените на облекла и обувни принадлежности (с 1,6% спрямо 3% през май). Инфлацията се понижи и при храните и безалкохолните напитки до 1,5% (най-ниското ниво от октомври 2021 г.) спрямо 1,7% месец по-рано, като понижението е особено силно при цените на хляба, на зърнените храни, месото и плодовете. Цените на жилищата и комуналните услуги пък се понижават на годишна база с 4,7% (след спад с 4,8% през май).

Най-голям принос за инфлацията идва от повишаването на разходите за ресторанти и хотели (с 6,2% след повишение с 5,8% през май). Цените на транспорта също нарастват с по-бързи темпове (с 0,9% срещу 0,5%), най-вече заради цените на колите втора употреба, поддръжката и ремонта на личното транспортно оборудване и самолетните билети.

Данните за юни обаче показват, че инфлацията при цените на услугите остава висока, нараствайки за втори пореден месец с 5,7% спрямо година по-рано, докато осредните пазарни очаквания бяха за леко нейно отслабване до 5,6%.

Основната инфлация, която изключва променливите цени на храни и енергия, стабилизира на ниво от 3,5% за втори пореден месец - най-ниско ниво от октомври 2021 г., но все още остава над инфлационното целево ниво от 2 на сто.

Именно тези данни (за инфлацията при услугите и за основната инфлация) се следят от АЦБ като индикатор, даващ по-добра картина на средносрочните инфлационни рискове, като все още високата инфлация на услугите поставя под въпрос възможността централната банка да прибегне до първо понижение на британската лихва на заседанието си следващия месец (на 1-ви август).

На този етап участниците на финансовите пазари оценяват под 50% шансовете за първо понижение на основната лихва на АЦБ от 2020 г. насам на заседанието в началото на август.

Евентуално намаляване на лихвената ставка през следващия месец ще осигури ранен тласък на новото правителство на премиера Киър Стармър и на неговия финансов министър Рейчъл Рийвс, които заявиха, че ще ускорят бавно развиващата се британска икономика, след като спечелиха властта на парламентарните избори преди две седмици. Понижение на лихвите ще бъде посрещано добре и милиони ипотечни притежатели, които са на път да рефинансират своите сделки на високи нива.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна