Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обмислят по-строги правила за търговия с полупроводникови чипове с Китай

Снимка: Алами/Ройтерс

САЩ са заявили на техните съюзници, че обмислят използването на най-строгите налични търговски ограничения, ако компаниите продължават да предоставят на Китай достъп до модерна полупроводникова технология, съобщи агенция Блумбърг.

Тези мерки ще бъдат приложени към компании като японската Tokyo Electron и нидерландската ASML Holding NV, посочва агенцията, цитирайки лица, запознати с дискусиите.

САЩ обмислят дали да наложат мярка, наречена "правило за чуждестранен директен продукт" или FDPR, се посочва в информацията.

Разпоредбата, наречена Правило за директни чуждестранни продукти или FDPR, беше въведена за първи път през 1959 г., за да контролира търговията с американски технологии. По същество в нея се казва, че ако даден продукт е произведен с помощта на американска технология, правителството на САЩ има властта да спре продажбата му - включително продукти, произведени в чужда държава.

САЩ ще представи идеята на официални лица в Токио и Хага и тя вероятно може да бъде факт, ако страните не затегнат собствените си мерки срещу Китай, се добавя в информацията на Блумбърг.

От ASML отказаха да коментира течащите дискусии, а от Tokyo Electron заявиха, че не е в състояние да коментира "геополитически въпроси", съобщи агенцията.

Акциите на ASML се понижават с близо 6% в началото на днешната европейска търговия, тъй като перспективата за по-строги ограничения от страна на САЩ върху бизнеса на технологичната компания в Китай компенсира ръста в приема на поръчки на нидерландската фирма през последното тримесечие.

Предлаганите от САЩ по-затегнати санкции срещу Китай са насочени към ASML, тъй като компанията има монопол върху производството на машини, които произвеждат най-модерните полупроводници.

По-рано днес имаше спад на акциите на технологичните компании и на азиатските борси.

Акциите на Tokyo Electron поевтиняха с около 7%.

Акциите на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. пък паднаха с над 3%, след като американският кандидат президент Доналд Тръмп постави под въпрос ангажиментите на САЩ за защита на острова.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна